Tunai vs Akaun Belum Terima

Ketika ditanya sama ada mereka lebih suka memiliki wang tunai atau piutang, banyak pemilik perniagaan kecil mungkin akan menjawab wang tunai. Namun, tidak semua perniagaan kecil menggunakan model operasi berasaskan tunai. Perniagaan seperti amalan perundingan atau perubatan tidak segera mengumpulkan semua wang dan mesti menunggu untuk dibayar. Apabila anda menjual barang atau perkhidmatan, dan anda tidak dibayar sepenuhnya, anda menyediakan akaun yang boleh diterima dalam sistem perakaunan anda. Perhatikan penerimaan dan kutipan akaun untuk menentukan kelewatan penagihan luar biasa yang mungkin mempengaruhi operasi.

Kecairan

Kelebihan yang paling jelas dari penerimaan tunai daripada akaun adalah wang tunai adalah aset cair yang dapat digunakan dengan segera. Agar perniagaan menggunakan piutang, perlu menunggu pengumpulan, dan itu memerlukan masa. Istilah biasa bagi penghutang adalah 30 hari; pelanggan membayar perniagaan dalam jangka masa tersebut. Untuk meningkatkan kutipan dan kecairan, beberapa syarikat menawarkan potongan satu hingga dua peratus apabila pembayaran dilakukan dalam 10 hari dari tarikh invois. Jumlah ini dapat banyak dan harus digunakan dengan berhati-hati.

Ekonomi

Keputusan untuk menerima pembayaran kemudian boleh menjadi strategi ekonomi untuk meningkatkan penjualan. Banyak perniagaan kecil di AS membuat akaun pusingan atau pilihan kredit lain untuk menguruskan aliran tunai mereka, sambil mengekalkan pelanggan yang baik. Syarikat yang lebih besar mungkin mempunyai pengurus kredit, yang memutuskan perniagaan atau individu mana yang layak mendapat kredit dan berapa. Bergantung pada perniagaan, jika memutuskan untuk menerima wang tunai sahaja, ia mungkin tidak bertahan dalam ekonomi semasa. Sebilangan besar syarikat menawarkan kad kredit sebagai pilihan untuk pembeli, yang berfungsi seperti akaun jangka pendek yang belum diterima. Dana kad kredit biasanya disimpan dalam beberapa hari dalam akaun bank. Mereka boleh dikenakan peratusan, tetapi jika anda tidak memberikan pilihan, anda mungkin kehilangan keseluruhan penjualan.

Nisbah dan Laporan

Wang tunai dan akaun belum terima mempunyai kadar dan laporan kewangan mereka sendiri. Mereka berdua dianggap sebagai aset semasa; oleh itu keduanya termasuk dalam nisbah semasa, yang merupakan aset semasa dibahagi dengan liabiliti semasa. Satu nisbah menggunakan penghutang adalah perolehan belum terima - penjualan kredit tahunan dibahagi dengan akaun belum terima. Nisbah ini memberi gambaran tentang seberapa cepat penghutang dikumpulkan. Selain nisbah, ada laporan tertentu untuk penghutang, seperti laporan penghutang tertua, yang menunjukkan nama, tarikh dan jumlah yang terhutang kepada perniagaan. Laporan ini sering dikaji oleh pihak pengurusan untuk mengenal pasti pembayar lambat dan masalah lain. Laporan yang berkaitan dengan wang tunai termasuk daftar cek dan laporan rekonsiliasi bank.

Pertimbangan Lain

Akaun belum terima dapat dijual sebagai komoditi kepada syarikat dengan potongan harga, sehingga memberikan perniagaan tunai untuk menjalankan operasi. Penyediaan ini, yang dikenali sebagai pemfaktoran, digunakan oleh perniagaan, seperti hospital, yang perlu menunggu pembayaran untuk waktu yang lama, tetapi lebih suka menggunakan dana sekarang. Banyak perniagaan menganggap penghutang mereka sebagai pelaburan dan membebankan faedah kepada pembayar lewat. Apabila akaun terlalu lama, kadangkala penjual membuat nota penghutang, yang merupakan nota rasmi, yang menyatakan syarat faedah dan pembayaran. Nota piutang boleh untuk jangka masa lebih lama daripada piutang biasa.