Kaedah Mengumpulkan Alamat E-mel untuk Tujuan Pemasaran

Dari doktor dan peguam hingga pemilik butik dan perunding, pemasaran e-mel memainkan peranan utama dalam bagaimana perniagaan berkomunikasi dengan pelanggan mereka. Pemasaran e-mel adalah cara yang berkesan dan segera untuk menghantar promosi produk dan perkhidmatan, mengumumkan berita syarikat dan meminta maklum balas daripada pelanggan. Terlepas dari kaedah yang anda gunakan untuk mengumpulkan nama, pastikan untuk mendapatkan izin dari calon pelanggan, sebelum menambahkannya ke senarai anda.

Tambah Kotak Pendaftaran Laman Web

Laman web atau blog perniagaan anda adalah tempat yang sesuai untuk mengiklankan buletin e-mel anda. Sertakan kotak pendaftaran di laman utama laman web di lokasi yang menonjol, seperti di bahagian atas laman web atau di bar sisi. Sekiranya anda mempunyai blog, tambahkan "ps" di akhir setiap catatan dan gunakan untuk mendorong pembaca untuk mendaftar ke buletin anda.

Gunakan Tandatangan E-mel untuk Mempromosikan

Sebagai pemilik perniagaan, e-mel adalah salah satu kaedah komunikasi utama anda. Gunakan e-mel anda sebagai peluang untuk mendorong orang mendaftar buletin e-mel anda. Gunakan satu atau dua ayat untuk menerangkan tujuan buletin pemasaran e-mel anda, dan sertakan bahasa dalam tandatangan e-mel anda, bersama dengan pautan untuk mendaftar. Taktik ini sangat bermanfaat apabila anda menghantar e-mel kepada lebih daripada satu orang, atau ketika menghantar e-mel yang mungkin akan diteruskan kepada orang lain yang mungkin berminat dengan maklumat yang disediakan oleh buletin e-mel anda.

Kongsi Dengan Rangkaian Sosial

Gunakan rangkaian sosial anda untuk mengumpulkan nama pemasaran e-mel dengan mengemas kini peminat, rakan dan pengikut mengenai maklumat dan petua yang ingin anda sertakan dalam setiap edisi penerbitan anda. Penerangan ringkas mengenai apa yang anda rancangkan, bersama dengan pautan untuk mendaftar, dapat membantu menarik minat ahli rangkaian sosial anda dan memberi inspirasi kepada mereka untuk berkongsi mesej anda dengan rakan, peminat dan pengikut mereka.

Lembaran Pendaftaran di Acara

Sama ada anda menjadi tuan rumah acara rangkaian, mengambil bahagian dalam pameran dagang atau muncul sebagai penceramah di seminar, ambil lembaran pendaftaran buletin e-mel bersama dengan anda. Semasa anda berhubung dengan calon pelanggan dan rakan sekerja semasa acara ini, perkenalkan buletin e-mel anda dengan membincangkan faedah menerimanya. Jemput hadirin yang berminat untuk mengisi kad langganan atau menambahkan nama mereka ke helaian pendaftaran anda untuk mula menerima komunikasi e-mel daripada anda.

Tambahkan Mesej ke Kad Perniagaan

Manfaatkan bahagian belakang kad perniagaan anda dengan menambahkan mesej mengenai buletin e-mel anda. Kerana terdapat ruang yang terhad di bahagian belakang kad nama, gunakan pendekatan kreatif untuk menerangkan secara ringkas sifat buletin e-mel anda dan sertakan arahan untuk masuk dalam senarai.

Galakan Tawaran

Oleh kerana orang cuba mengelakkan kekacauan peti masuk e-mel, mereka menjadi semakin selektif mengenai mesej yang mereka terima. Pikat pelanggan yang berpotensi dengan memberi mereka insentif yang nyata untuk mendaftar dari awal. Tawarkan e-book percuma, kertas putih, laporan, sampel produk atau perundingan percuma.