Apa Kelebihan Agensi Pekerjaan?

Mempelajari kelebihan agensi pekerjaan boleh menghasilkan model perniagaan baru untuk syarikat anda. Daripada membiarkan pekerjaan menjadi lemah atau mengharapkan pekerja lain masuk untuk mengatasi kekurangan itu, panggilan ke agensi pekerjaan dapat membawa solusi cepat untuk masalah pekerja Anda.

Bantuan Pantas

Sekiranya pekerja berhenti tanpa notis atau tidak muncul, panggilan telefon ke agensi pekerjaan boleh memberikan bantuan sementara yang anda perlukan. Anda juga boleh menggaji banyak pekerja untuk pekerjaan besar yang mungkin hanya berlangsung beberapa hari atau pekerja dwibahasa yang diperlukan untuk projek khas satu kali dari agensi, seperti Tenaga Manusia atau Kelly Services. Ini dapat mengurangkan masa berhenti dari kedudukan yang tidak diisi atau mencegah penolakan projek baru berdasarkan kekurangan pekerja.

Pemohon yang berkelayakan

Agensi pekerjaan mempunyai kumpulan pemohon yang berkelayakan. Agensi bukan sahaja membuat pemeriksaan awal kepada pemohon, tetapi kebanyakan memberikan beberapa ujian yang mesti dilalui oleh pemohon sebelum bekerja. Ini termasuk ujian asas, seperti kata-kata per minit yang menaip hingga pengetahuan program perisian untuk lapangan, seperti program perakaunan atau pemprosesan kata. Ini memastikan bahawa pemohon kompeten untuk jawatan anda sebelum dia bermula. Ini juga menetapkan bahawa anda akan menghubungi agensi untuk mendapatkan bantuan di masa hadapan.

Masa yang Fleksibel

Oleh kerana pemohon bekerja di agensi pekerjaan, anda boleh menggunakan perkhidmatannya selama diperlukan. Ini mungkin beberapa hari, sementara setiausaha tetap anda keluar dari selesema, atau untuk jangka masa yang lebih lama, seperti cuti bersalin selama lima bulan. Apabila anda tidak lagi memerlukan perkhidmatannya, anda hanya perlu menghubungi agensi tersebut untuk memberitahu, dan bukannya memecat seseorang yang mungkin anda gemari sebagai pekerja.

Jangka panjang

Satu faedah tambahan dari agensi pekerjaan ialah anda boleh menukar pekerja yang luar biasa menjadi pekerja jangka panjang. Anda mendapat kelebihan menonton pekerjaannya dan mempelajari tabiat kerjanya, kebolehannya dan sama ada dia sesuai dengan budaya syarikat sebelum bekerja. Menukar pekerja mungkin dikenakan bayaran, kerana kebanyakan agensi biasanya mengenakan peratusan gaji tahunan untuk penukaran tersebut, tetapi yuran tersebut mungkin dibebaskan mengikut kontrak awal atau dikurangkan bergantung pada jangka masa pemohon bekerja di tempat kerja anda ,