Panduan untuk Manfaat dan Perkhidmatan Pekerjaan

Perkhidmatan pekerjaan memenuhi keperluan dalam industri untuk mencari pekerja yang berkelayakan untuk jawatan penting. Sama ada perkhidmatan yang ditawarkan bersifat sementara atau kekal, perekrut menerima resume dan permohonan, dan memeriksa rujukan ke skrin untuk penempatan pekerjaan. Majikan mengekalkan pekerja yang berkelayakan dengan pakej faedah lumayan yang merangkumi cuti tahunan, penjagaan kesihatan pencegahan dan caruman persaraan.

Perkhidmatan Pekerjaan

Setiap negeri menawarkan perkhidmatan pekerjaan melalui jabatan buruh. Perkhidmatan ini mungkin tidak termasuk semua pekerjaan yang tersedia di kawasan itu. Institusi besar juga menggunakan perkhidmatan pekerjaan sementara kontrak seperti Manpower, Adecco atau Kelly. Mendaftar dengan perkhidmatan pekerjaan sementara memberi anda peluang untuk membuktikan kemahiran anda dan mendapatkan akses kepada pengurus personel untuk jawatan tetap. Perekrut di jabatan sumber manusia di universiti, hospital dan industri besar lain sangat mempengaruhi pengambilan keputusan untuk penempatan pekerjaan. Hubungan langsung dengan perekrut sumber manusia dapat membantu anda mencari posisi yang sesuai dengan pengalaman dan matlamat kerjaya anda sebelumnya.

Kedudukan Sementara

Upah hanya sebahagian daripada pakej gaji. Gaji tahunan jawatan tetap diselaraskan mengikut sumbangan oleh majikan ke akaun persaraan anda, faedah penjagaan kesihatan atau latihan pendidikan. Perkhidmatan pekerjaan sementara boleh menawarkan faedah insurans kesihatan dan pembayaran jarak tempuh mengikut tugas yang diberikan. Menerima pekerjaan sementara memerlukan pencarian berterusan anda untuk jawatan tetap di luar atau di dalam organisasi. Sentiasa berhubung dengan perekrut atau ejen sumber manusia anda. Pengetahuannya dapat membantu membimbing anda ke posisi yang sesuai dengan tahap pengalaman, pendidikan dan kemahiran anda.

Kebaikan

Insurans kesihatan adalah salah satu komponen pakej faedah yang ditawarkan oleh majikan. Kerja sambilan mungkin terbukti lebih menguntungkan jika pakej faedah sesuai dengan keperluan anda. Ibu bapa dan penjaga yang ditawarkan jadual yang fleksibel mungkin mendapat penyelesaian yang lebih baik daripada penitipan anak sepenuh masa. Penjagaan anak di tempat adalah satu lagi faedah yang dipertimbangkan oleh ibu bapa ketika memilih pekerjaan tetap. Manfaat khusus industri mungkin termasuk satu hidangan sehari dalam industri perkhidmatan makanan, penginapan percuma di hotel atau industri perkhidmatan, atau akses ke aktiviti rekreasi seperti penyewaan ski atau basikal, atau tiket filem.

Pilihan rawatan kesihatan telah meningkat, dan rawatan pencegahan wajib seperti kaunseling atau urut menjadikan majikan tertentu lebih diinginkan. Pekerja teratas mengharapkan komuniti sokongan untuk pekerjaan mereka, yang merangkumi akses ke program bantuan pekerja dengan sebaik mungkin. Cuti tahunan, cuti sakit, program kesihatan dan kesejahteraan, persaraan dan faedah pendidikan dapat meningkatkan caruman keseluruhan oleh majikan anda kepada separuh daripada gaji rumah anda yang sebenar.