Hiburan vs Perbelanjaan Pemasaran

Di permukaan, nampaknya perbelanjaan hiburan dan pemasaran adalah kategori yang sama sekali berbeza untuk perniagaan. Walau bagaimanapun, kedua-dua jenis perbelanjaan berkaitan erat dalam beberapa cara. Contohnya, cukai tersebut dapat dihapus kira sebagai perbelanjaan yang berkaitan dengan perniagaan. Terdapat beberapa had, bagaimanapun, sejauh mana dan berapa banyak yang sebenarnya dapat anda tolak.

Jualan vs Pemasaran

Salah satu kesulitan dalam menggambarkan antara perbelanjaan pemasaran dan hiburan adalah dengan menentukan apa yang sebenarnya merupakan pemasaran dan perbelanjaan pemasaran. Beberapa syarikat menggunakan pemasaran sebagai istilah luas yang merangkumi semua aktiviti pengiklanan dan penjualan. Ini biasanya berlaku pada perniagaan kecil di mana sumber daya yang tersedia untuk pemilik dan pengurus perniagaan agak terhad. Di syarikat yang kegiatannya terpisah, pemasaran merangkumi aktiviti yang berkaitan dengan iklan sementara kegiatan penjualan secara langsung berkaitan dengan penjualan produk ke prospek penjualan. Hiburan pelanggan melalui makanan dan aktiviti rekreasi umumnya akan tergolong dalam kategori aktiviti penjualan di syarikat-syarikat ini,tetapi pemilik perniagaan kecil yang tidak mempunyai sumber untuk memisahkan aktiviti tersebut mungkin termasuk perbelanjaan hiburan sebagai aktiviti pemasaran.

Hiburan

Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri menentukan perbelanjaan hiburan dengan cara yang cukup luas, memungkinkan pemilik perniagaan memanfaatkan undang-undang cukai dan memotong perbelanjaan yang berkaitan. IRS menunjukkan bahawa "hiburan, hiburan atau rekreasi" semuanya termasuk dalam kategori ini dan termasuk makanan yang disediakan untuk pelanggan juga. Perbelanjaan boleh menjadi biasa, yang bermaksud mereka biasa bagi perniagaan atau industri tertentu di mana anda terlibat. Mereka juga boleh digolongkan sebagai "perlu" jika perbelanjaan itu membantu perniagaan anda dan sesuai dengan keadaan. Perbelanjaan yang dipotong harus dilakukan dalam suasana perniagaan yang jelas dan harus terutama untuk tujuan perniagaan. Walau bagaimanapun, IRS membenarkan perbelanjaan "berkaitan" yang berlaku sebelum atau selepas aktiviti perniagaan.

Aktiviti Pemasaran

Kegiatan pemasaran biasa yang mungkin jatuh ke kawasan kelabu juga dianggap sebagai perbelanjaan hiburan umumnya merangkumi makanan untuk bakal pelanggan dan pelbagai jenis aktiviti promosi yang diarahkan untuk mendapatkan perniagaan pelanggan. Kegiatan perhubungan awam, misalnya, umumnya tergolong dalam kategori kegiatan pemasaran yang luas, tetapi mungkin merangkumi pelbagai acara sosial yang dirancang untuk menarik beberapa calon pelanggan pada masa yang sama. Acara amal atau penggalangan dana lain di mana perniagaan dapat dibincangkan, misalnya, memberi peluang kepada pemilik perniagaan untuk melakukan kegiatan pemasaran sambil menghapus perbelanjaan sebagai kegiatan hiburan.

Had

Walaupun banyaknya definisi IRS mengenai perbelanjaan hiburan, agensi ini memberikan beberapa garis panduan khusus yang merangkumi had mengenai apa yang dapat dihapus dan apa yang tidak boleh. Secara umum, pemilik perniagaan dapat memotong kira-kira 50 peratus perbelanjaan yang berkaitan dengan aktiviti hiburan yang ditanggungnya selama setahun. Dalam soal makan, anda boleh mengurangkan kos makanan pelanggan anda, tetapi bukan perbelanjaan anda sendiri. Cukai dan petua, caj penutup kelab malam, penyewaan bilik dan tiket sukan adalah semua contoh perbelanjaan hiburan yang tertakluk pada had 50 peratus.