Kelebihan & Kekurangan Firma Audit Penyiasatan

Audit penyiasatan sama dengan audit forensik. Dalam pengauditan forensik, akauntan dengan pengetahuan khusus mengenai perakaunan dan penyiasatan berusaha untuk mendedahkan penipuan, kehilangan wang, kecuaian dan / atau penyelewengan. Apabila penipuan atau kecurian terbongkar, juruaudit penyiasat menyusun bukti dan sering diminta untuk memberi keterangan sekiranya individu yang bertanggungjawab atas kecurian tersebut akhirnya dituntut.

Gambaran keseluruhan

Akauntan forensik memberi tumpuan kepada perakaunan penyiasatan dan memberikan sokongan litigasi. Perakaunan penyiasatan melibatkan kemahiran yang biasanya tidak dimiliki oleh akauntan biasa. Sebagai contoh, akauntan forensik dilatih untuk memperkenalkan bukti di mahkamah, menjawab soalan dari peguam semasa berada di saksi dan memahami peraturan dan prosedur mahkamah. Firma audit penyiasatan dikendalikan oleh profesional ini. Sekiranya perniagaan anda memerlukan audit penyiasatan, ada kelebihan dan kekurangan yang berbeza untuk melibatkan pihak ketiga.

Kekurangan

Sekiranya memang anda mempunyai akauntan yang terlatih dalam audit penyiasatan terhadap staf, masuk akal untuk menggunakan akauntan forensik anda sendiri dalam proses audit penyiasatan. Sisi positifnya adalah bahawa ia memberi anda lebih banyak kawalan terhadap penyebaran maklumat. Kebiasaannya lebih sukar untuk mengawal penyebaran maklumat apabila syarikat luar terlibat. Kelemahan lain adalah berkaitan dengan kos. Mengambil firma audit penyiasatan biasanya jauh lebih mahal daripada menggunakan akauntan penyiasat anda sendiri.

Kelebihan

Kelebihan membawa masuk syarikat pihak ketiga adalah banyak. Firma audit penyiasatan menggunakan akauntan yang melakukan kerja ini secara berkala. Oleh itu, mereka tahu apa yang harus dicari. Kelebihan lain ialah sikap tidak memihak. Juruaudit penyiasatan luar - yang tidak mempunyai hubungan peribadi atau profesional dengan pekerja anda - berkemungkinan menjalankan audit secara tidak memihak. Ini penting, kerana siasatan ini boleh membawa kepada pendakwaan jenayah. Oleh itu, bergantung pada akauntan dalaman untuk mencari penipuan atau pencurian boleh menyebabkan dia berada dalam situasi yang tidak selesa, yang dapat mempengaruhi semangat.

Pertimbangan Tambahan

Sekiranya anda hanya berminat untuk melakukan audit penyiasatan untuk tujuan dalaman - seperti menentukan sama ada untuk memberhentikan pekerja atau untuk menghalang aktiviti haram masa depan oleh pekerja - menggunakan akauntan anda sendiri mungkin mencukupi. Walau bagaimanapun, jika anda percaya anda kehilangan sejumlah besar wang atau jika anda percaya akauntan anda sendiri mungkin melakukan sesuatu yang menyalahi undang-undang, maka ada baiknya anda beralih kepada firma audit penyiasat bebas.