Statuta Batasan Liabiliti Cukai

Taksiran dan pungutan cukai terletak di bawah bidang kuasa dan kuasa Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri (IRS). Undang-undang cukai menetapkan jangka waktu yang sangat spesifik di mana IRS dapat mengambil tindakan penguatkuasaan untuk memungut pajak, dan di luar mana pembayar pajak tidak lagi bertanggung jawab atas pajak yang terhutang. Syukurlah, memahami bagaimana undang-undang IRS berlaku untuk anda dan hutang cukai anda agak mudah.

Penilaian

IRS hanya dibenarkan tiga tahun dari tarikh pengembalian anda diajukan untuk menilai cukai tambahan yang terhutang. Penyata yang difailkan sebelum tarikh akhir 15 April dianggap difailkan pada 15 April untuk tujuan taksiran cukai. Jika tidak, tarikh taksiran adalah tarikh di mana IRS menerima pulangan dengan cukai yang terhutang, atau tarikh di mana mereka menilai cukai tambahan yang terhutang.

Koleksi

Terdapat undang-undang had 10 tahun untuk pungutan cukai balik IRS yang terhutang. Namun, jika ada taksiran cukai kedua, undang-undang 10 tahun akan dimulakan setelah penilaian cukai berikutnya.

Pengecualian

Tidak ada undang-undang batasan untuk keadaan di mana pengembalian tidak diajukan atau pengembalian penipuan diajukan. Dalam kes di mana tidak ada pengembalian diajukan, IRS dapat menilai cukai tambahan atau memulai kegiatan pemungutan kapan saja. Dalam kes penipuan di mana terdapat usaha yang sengaja untuk mengelakkan cukai, IRS dapat membuat penilaian atau melakukan tindakan pengadilan untuk pengumpulan pajak kapan saja. Di samping itu, terdapat undang-undang batasan enam tahun di mana pengabaian maklumat dari penyata cukai boleh mengakibatkan pengurangan sekurang-kurangnya 25 peratus dari pendapatan kasar pembayar cukai.

Pertimbangan

Pembayar cukai boleh membuat perjanjian dengan IRS yang memperluas peraturan batasan. Sebagai contoh, Perjanjian Ansuran Pembayaran Separa (PPIA) membenarkan pembayar cukai yang berhutang sejumlah besar cukai untuk membayar kurang daripada jumlah minimum pembayaran bulanan. Sebagai sebahagian daripada perjanjian itu, pembayar cukai yang memasuki perjanjian PPIA sering kali diminta untuk bersetuju untuk memperpanjang peraturan batasan cukai mereka.

Amaran

Pembayar cukai yang berhutang harus menyedari tarikh penilaian cukai mereka kerana bukan tanggungjawab IRS untuk memberi amaran kepada pembayar cukai mengenai berakhirnya undang-undang tersebut. Dalam beberapa kes, pembayar cukai akan menerima surat pelepasan hak gadai melalui surat tetapi, dalam banyak kes, pembayar cukai yang berhutang tidak diberitahu bahawa undang-undang tersebut telah tamat.