Segmen Pengguna di Industri Hotel

Berjalan menyusuri jalan di mana-mana bandar utama dan jalan-jalan dipenuhi dengan pelbagai hotel butik kecil; ada yang mempunyai lantai marmar yang diimport halus dan candelier kristal sementara yang lain hanya mempunyai lima bilik yang dilapisi dengan tempat tidur susun dan tanda yang mendorong para tetamu untuk membawa beg tidur mereka sendiri. Sememangnya, pelbagai hotel khusus mempunyai kaitan dengan jenis segmen pengguna yang ingin disasarkan oleh perniagaan. Segmen yang berbeza mempunyai selera dan pilihan yang berbeza dan mungkin yang paling ketara, titik harga yang berbeza.

Backpackers dan Pelancong Solo

Backpacker dan pelancong solo biasanya ingin menghabiskan lebih banyak masa untuk menjelajah bandar daripada menghabiskan masa di hotel. Oleh itu, mereka memberikan harga yang rendah berbanding kemudahan dan perkhidmatan. Industri hotel menampung kumpulan pelancong ini dengan menawarkan penginapan tanpa tulang dengan harga per malam pada sebahagian kecil hotel mewah. Irena Ateljevic menjelaskan dalam bukunya, "Backpacker Tourism," bahawa pelancong solo dan backpacker sering dianggap "kata-kata kotor" dalam industri pelancongan, tetapi dia menjelaskan bahawa pelancong seperti itu juga dapat memperoleh penghasilan tertinggi. Kerana kumpulan ini sering berkeinginan untuk bersosialisasi dengan pelancong lain sebagai sebahagian dari pengalaman, hotel sering membuat ruang santai dan kawasan umum sebagai sebahagian dari tempat penginapan ini.

Pasangan

Pasangan adalah satu lagi demografi industri hotel. Rakan romantis mencari tempat yang tenang, restoran dengan cahaya lilin dan peralatan tempat tidur berkualiti tinggi. Walaupun pasangan boleh pergi ke luar untuk menikmati tarikan di sekitarnya, premium diberikan pada keadaan dalaman bilik dan hotel. Sebilangan besar hotel menawarkan pakej pasangan yang baru berkahwin dalam usaha untuk menarik pengantin berbulan madu untuk tinggal di tempat. Pakej seperti itu merangkumi potongan harga perkhidmatan bilik, tawaran hiburan di tempat dan kemungkinan peningkatan bilik. Jessica Salver, pengarang "Pengurusan Jenama di Industri Hotel," menjelaskan pasangan tanpa anak mempunyai pendapatan lebih banyak daripada keluarga, dengan itu meminta barang mewah lebih kerap.

Keluarga

Keluarga mempunyai keperluan yang sangat khusus. Mereka memerlukan restoran yang mesra kanak-kanak dan murah, kawasan permainan di lokasi, hiburan dan idealnya, potongan harga untuk bilik tambahan di mana anak-anak mereka boleh menginap. Pasangan dengan bayi memerlukan kemudahan tambahan, seperti kerusi penggalak, laluan mesra kereta dorong yang luas dan stesen ganti. Ruang terbuka juga sesuai untuk ibu bapa yang mempunyai anak-anak yang keras dan kasar. Hotel mensasarkan kumpulan pengguna ini dengan menawarkan menu harga kanak-kanak dan potongan harga ke tempat-tempat menarik untuk kanak-kanak, seperti taman hiburan.

Pelancong Perniagaan

Pelancong perniagaan adalah kumpulan pengguna yang berharga dalam industri hotel kerana kesediaan mereka (atau, kesediaan syarikat mereka) untuk membayar harga bilik yang lebih tinggi. Kumpulan ini menghargai akses Internet yang pantas, akses ke peranti elektronik seperti mesin faks, pencetak dan pengimbas dan akses ke ruang rehat. Tom Powers, pengarang buku, "Pengantar Industri Perhotelan," memetik kajian American Hotel and Lodging Association yang menunjukkan bahawa kumpulan ini merangkumi 48 peratus tetamu. Mereka juga cenderung tinggal di kamar mereka sepanjang waktu, sehingga mengharuskan hotel memberikan perhatian terhadap perincian mengenai kualiti tempat tidur, penawaran dan perabotan layanan kamar, seperti meja dengan akses internet.