Petua Menjual Buku Masakan Terlaris

Buku masakan, bahkan yang dipenuhi dengan resipi hebat dan ulasan unik mengenai masakan, memerlukan pemasaran dan promosi yang bijak untuk menjana penjualan. Untuk menjadikan buku masakan terlaris atau terus menjualnya selama mungkin, seorang pengarang, penerbit atau penganjur mesti menggunakan pelbagai teknik yang menghasilkan media dan berita dari mulut ke mulut. Perlu diingat bahawa beberapa buku masakan pernah membuat senarai laris.

Menubuhkan Penonton

Banyak buku masakan terlaris mempunyai kaitan dengan rancangan televisyen popular di rangkaian memasak atau televisyen awam kerana keperibadian tukang masak, koki atau televisyen sudah memiliki penonton yang mapan. Walaupun pengarang buku masakan mungkin tidak dapat mewujudkan asas peminat di tahap tinggi ini dengan cukup pantas untuk mempromosikan siaran terkini, mengadakan kelas memasak atau kuliah di kedai runcit tempatan, sekolah dan perpustakaan dapat menarik penonton peminat inti yang lebih kecil yang akan membeli buku masakan berjenama dan menyebut kelas, ceramah atau buku kepada rakan dan ahli keluarga.

Menunjuk-nunjuk

Walaupun kebanyakan buku masakan mengandungi glossy warna penuh dari resipi terpilih, hanya penyemak imbas kedai buku dan pembeli sebenar buku yang terdedah kepada gambar-gambar ini. Oleh kerana resipi sebenarnya yang menjadi titik jualan utama, membiarkan lebih ramai orang yang membeli buku masakan melihat hidangan yang telah siap menjadi titik penjualan utama. Seorang penulis buku masakan yang memulakan lawatan buku boleh memilih untuk menghubungi rancangan pagi stesen televisyen di bandar pelancongan untuk menjadualkan wawancara. Sekiranya studio mempunyai kemudahan untuk menayangkan segmen memasak langsung secara langsung, penonton dapat melihat sekilas penyediaan resipi dan hidangan siap atau melihat produk akhir semasa buku masakan dibincangkan.

Tandatangan Buku

Sekiranya penerbit buku masakan tidak merancang lawatan buku sebagai alat promosi, penulis harus mempertimbangkan untuk menjadualkan lawatan peribadi ke kedai buku tempatan untuk menandatangani salinan buku masakan. Promosikan penampilan awam ini dengan menghubungi surat khabar tempatan dan stesen televisyen dan radio untuk menawarkan peluang wawancara dengan sebutan mengenai acara menandatangani.

Menjadi Jenama

Apabila penjualan buku masakan awal mulai merosot, pembentukan jenama peribadi yang lebih jauh membantu menjaga nama pengarang di hadapan calon pembeli buku masakan. Penulis atau penganjur perlu mencari tempat di mana kepakaran makanan dan memasak peribadi dihargai. Menulis untuk laman web popular, muncul di televisyen atau radio tempatan sebagai pakar, atau menulis untuk surat khabar dan majalah membantu mempromosikan nama pengarang dan menjadikannya sebagai pakar yang pengetahuan memasaknya dihargai. Pembaca, penonton atau pendengar yang menghargai pengetahuan boleh menjadi pembeli. Pada masa yang sama, penulis memperoleh penonton untuk buku masakan dan projek masa depan sambil berpotensi memperoleh dana tambahan untuk melabur dalam usaha selanjutnya.