Petua Reka Bentuk Laporan Tahunan

Syarikat awam diminta oleh Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa untuk mengemukakan laporan tahunan hasil operasi mereka, yang disebut 10K. Laporan ini tertumpu pada data kewangan tetapi mempunyai beberapa naratif yang menjelaskan jumlahnya. Mereka mempunyai format standard, mengikut arahan SEC tertentu. Banyak syarikat, termasuk perniagaan kecil dan organisasi bukan untung, juga menghasilkan laporan tahunan yang berasingan untuk pemegang saham. Laporan dirancang untuk dibaca oleh semua pihak yang berkepentingan yang mungkin dimiliki organisasi. Dalam kes syarikat awam ini termasuk pemegang saham, pekerja, pelanggan, vendor, akhbar kewangan dan masyarakat secara keseluruhan. Laporan tahunan ini adalah dokumen yang jauh lebih kreatif yang memerlukan reka bentuk yang teliti dan pengeluaran berkualiti tinggi.

Lihat Laporan Syarikat Lain

Untuk mencetuskan kreativiti anda dan mendapatkan idea reka bentuk, lihat laporan yang telah diterbitkan oleh syarikat lain. Banyak syarikat awam mempunyai laporan tahunan mereka untuk dilihat di laman web mereka, sebagai fail pdf.

Matlamat untuk Kesan Maksimum

Istilah "laporan" menyusun gambar dokumen yang serius dan kering. Tetapi laporan tahunan jauh lebih menarik dan dirancang untuk menimbulkan kegembiraan mengenai syarikat dan prospeknya untuk masa depan. Semasa anda merancang laporan, istilah yang lebih deskriptif yang perlu diingat mungkin adalah "brosur tahunan" - kerana teks dan susun atur mesti menyampaikan semangat dan tenaga.

Tentukan Tema

Rupa yang anda mahukan untuk laporan tahunan anda, seperti yang tercermin dalam elemen reka bentuk seperti susun atur dan warna, bergantung pada gambar yang ingin anda sampaikan. Imej mempunyai dua bahagian: industri dan syarikat anda. Syarikat perkhidmatan kewangan sering berusaha untuk menampilkan imej kestabilan. Elemen reka bentuk laporan mereka kelihatan sangat berbeza daripada elemen syarikat hiburan, misalnya. Anda juga mempunyai identiti individu yang ingin anda sampaikan mengenai syarikat anda. Anda mungkin yang baru, yang menggegarkan industri yang tidak terkenal dengan inovasi. Tema reka bentuk yang muda dan bergaya mungkin berfungsi dengan baik pada masa itu, untuk membezakan anda daripada pesaing anda.

Susun atur

Elakkan sekatan teks yang besar. Ringkas dan fokus pada tema utama yang ingin anda tekankan kepada pembaca - seperti yang anda lakukan semasa menyediakan persembahan PowerPoint mengenai syarikat anda. Sertakan carta berwarna yang menggambarkan sorotan hasil kewangan, dan bukannya jadual kewangan terperinci yang terdapat dalam fail SEC. Sekiranya boleh, tunjukkan, jangan beritahu. Daripada menerangkan kilang pembuatan baru yang dibina syarikat itu, sertakan gambar yang menunjukkan kilang itu semasa sibuk bekerja. Begitu juga, tunjukkan pasukan pengurusan dalam tindakan daripada hanya duduk di meja mereka.

Reka Bentuk untuk Penekanan

Gunakan elemen reka bentuk untuk menarik perhatian pembaca kepada maklumat yang anda anggap paling penting. Ini boleh merangkumi pencapaian yang signifikan pada tahun lalu, atau perkembangan menarik dalam industri anda yang dapat mendorong pertumbuhan perniagaan anda di masa hadapan. Gunakan saiz fon yang lebih besar atau warna font yang berbeza pada perenggan tertentu untuk penekanan. Mengubah ukuran atau fon pada tajuk perenggan atau bahagian juga menimbulkan minat visual.

Sertakan Bahagian yang Harus Dilihat oleh Pelabur

Laporan tahunan dimulakan dengan gambaran keseluruhan syarikat - sejarahnya, perihalan produk atau perkhidmatannya, ringkasan hasil kewangan sejarah dan surat kepada para pemegang saham dari ketua atau CEO. Bahagian seterusnya merangkumi prestasi syarikat sepanjang tahun lalu, termasuk pencapaian yang dicapai, perubahan seperti produk baru yang diperkenalkan, dan carta prestasi saham selama 12 bulan terakhir. Laporan itu juga membincangkan apa yang akan datang seterusnya - bagaimana syarikat itu berhasrat untuk terus berkembang. Penyata kewangan terperinci dibentangkan di akhir laporan bersama dengan laporan dari juruaudit bebas syarikat. Nama pegawai dan pengarah dan lokasi pejabat syarikat juga disenaraikan di akhir laporan.

Gabungkan Pasukan Reka Bentuk

Di sebuah syarikat besar, bahagian pemasaran atau perhubungan awam sering bertugas untuk menghasilkan laporan tahunan. Pengurusan atasan menyetujui reka bentuk laporan setiap langkah, termasuk teksnya. Syarikat sering melabur dalam program perisian khusus untuk digunakan dalam menyediakan laporan tahunan mereka kerana ini memerlukan kemampuan grafik yang canggih. Untuk perniagaan yang lebih kecil yang tidak mempunyai pengalaman luas dalam menyiapkan laporan tahunan, disarankan untuk menyewa firma reka bentuk bebas yang mengkhususkan diri dalam pembuatan laporan tahunan. Pastikan pada awal projek bahawa anda memberitahu idea-idea anda kepada pereka tentang bagaimana laporan itu kelihatan dan bukannya membiarkan pereka cuba meneka apa yang anda mahukan. Ini akan menjimatkan masa dan wang dengan mengurangkan jumlah semakan yang perlu dibuat.