Bagaimana Penyelidikan Pasaran Digunakan untuk Menganalisis Permintaan?

Sebelum anda dapat menjana wang dari produk atau perkhidmatan anda, anda harus memikirkan kepada siapa untuk menjual. Tidak kira seberapa inovatif atau berkualiti tinggi produk tersebut jika anda memasarkannya kepada kumpulan yang tidak memerlukannya. Penyelidikan pasaran membolehkan anda menargetkan kumpulan tertentu berdasarkan keperluan dan kehendak mereka, jadi anda menjual terus kepada orang yang mencari produk anda.

Definisi

Anda tidak perlu menjadi pakar penyelidikan pasaran untuk menganalisis keperluan pelanggan dan mengetahui cara menemuinya. Penyelidikan pasaran yang tepat menganalisis ukuran pasaran, pesaing, dan yang paling penting, permintaan untuk produk. Rancangan penyelidikan pasaran anda harus melakukan enam perkara: mengukur permintaan pelanggan, mengenal pasti trend, menganalisis tingkah laku pembeli, menganalisis tingkah laku pesaing, mengenal pasti pasaran sasaran dan menentukan potensi penjualan.

Kepentingan

Penyelidikan pasaran memfokuskan strategi pemasaran anda kepada calon pelanggan yang menginginkan produk anda. Perniagaan kecil dan tempatan mungkin lebih mudah meneliti pasaran mereka daripada perniagaan besar di seluruh negara kerana asas pelanggan mereka lebih kecil. Maklumat tepat pada masanya mengurangkan risiko perniagaan dan menolong peluang penjualan. Gunakan penyelidikan anda untuk mengenal pasti cabaran dan kemungkinan masalah di pasaran semasa untuk mengembangkan rancangan tindakan anda.

Penyediaan

Sebelum mengadakan tinjauan dan kajian lapangan, para pakar menyarankan untuk mengkaji maklumat pelanggan yang sudah anda miliki. Rekod penjualan, aduan pelanggan, penerimaan dan rekod mengenai tempat tinggal orang dan apa yang mereka beli dapat meningkatkan pemasaran anda dengan segera. Sekiranya anda menawarkan kredit, periksa laporan kredit pengguna, kerana mereka dapat menawarkan banyak maklumat. Bercakap dengan pekerja perkhidmatan pelanggan anda kerana mereka mendengar keluhan kecil dan keluhan pelanggan yang jarang mereka laporkan kepada pihak pengurusan. Kakitangan anda tahu item mana yang paling sering diminta oleh pelanggan dan sering dapat memberikan profil pelanggan yang baik dari kenalan mereka sehari-hari.

Penyelidikan Utama

Segala penyelidikan yang diperoleh secara langsung dari sumber melalui temu bual atau tinjauan adalah penyelidikan utama. Menawarkan pengalaman pelanggan atau tinjauan kepuasan kepada pelanggan memberi anda maklumat utama. Banyak kedai dan restoran menawarkan tiket masuk, diskaun atau hadiah kepada pelanggan yang mengambil bahagian. Kaedah ini menawarkan hubungan langsung dengan pengguna anda dan memberikan maklumat terperinci khusus yang dirancang untuk memenuhi keperluan anda. Oleh kerana anda dapat merancang tinjauan atau wawancara, anda boleh memusatkan soalan anda pada maklumat yang anda perlukan dan bukannya pendapat umum.

Faedah Penyelidikan Utama

Tinjauan memberi anda maklum balas segera, terutamanya apabila digunakan di lokasi dengan lalu lintas tinggi. Soal selidik yang berbeza dapat menganalisis kepercayaan dan sikap kumpulan pelanggan yang berbeza. Tinjauan surat terus mungkin meliputi kawasan geografi yang lebih besar dan dapat menunjukkan produk dalam bentuk cetak dan grafik sambil mengekalkan kos yang rendah. Tinjauan yang diaktifkan melalui e-mel lebih murah dan membolehkan pelanggan bertindak balas dengan cepat. Tinjauan melalui telefon membolehkan anda menargetkan jenis pelanggan tertentu, dan juruukur mungkin melihat sikap dan maklumat tambahan dari responden.

Penyelidikan Sekunder

Maklumat yang diperoleh dari tinjauan luar, buku atau majalah dapat disusun semula dan dirujuk silang untuk memenuhi keperluan anda. Penyelidikan sekunder dari sumber tempatan seperti surat khabar dan media tempatan sering kali sangat membantu. Persatuan perdagangan dan agensi kerajaan mungkin mempunyai maklumat tambahan, dan catatan umum biasanya terdapat di perpustakaan awam tempatan anda.