Cara Membuat Templat Invois Buku Ringkas Dua Halaman

Templat invois dan invois dalam QuickBooks adalah dokumen satu halaman. Walau bagaimanapun, apabila anda mempunyai banyak teks standard seperti pemberitahuan undang-undang atau penafian yang memerlukan invois dua halaman, anda dapat menyesuaikan margin pada halaman pertama untuk memaksa halaman kedua. Anda hanya boleh mencetak medan data QuickBooks di bahagian atas halaman kedua di kawasan seluas margin yang disesuaikan. Walau bagaimanapun, anda boleh meletakkan sebilangan besar teks khusus di bahagian bawah margin yang memenuhi baki halaman kedua.

1

Lancarkan QuickBooks dan buka fail syarikat anda.

2

Pilih "Pelanggan" diikuti dengan "Buat Faktur" untuk menampilkan invois pelanggan kosong.

3

Pilih "Sesuaikan," "Sesuaikan Reka Bentuk dan Tata Letak ..." dan kemudian pilih "Sesuaikan Tata Letak Data" untuk menampilkan tetingkap Penyesuaian Tambahan, di mana Anda dapat menambahkan atau menghapus bidang QuickBooks dari templat.

4

Klik butang "Layout Designer ..." untuk membuka Layout Designer yang memberikan kawalan penuh terhadap kandungan dan susun atur templat.

5

Klik "Margins ..." dan ubah margin bawah menjadi angka yang sama dengan ukuran kawasan di bahagian atas halaman kedua di mana anda boleh meletakkan medan data QuickBooks, seperti 2 inci, misalnya. Pilih "Tidak" ketika QuickBooks memberitahu anda bahawa ada bidang data di luar margin dan bertanya kepada anda apakah ia dapat memperbaiki margin untuk anda.

6

Klik butang "Keluar" pada bar alat beberapa kali untuk memperkecil sehingga anda dapat melihat keseluruhan kandungan templat di skrin anda.

7

Sesuaikan susun atur di bahagian bawah halaman pertama dan bahagian atas halaman kedua dengan menyeret medan ke lokasi baru mereka. Letakkan medan data yang anda mahu muncul di halaman kedua antara garis putus-putus dan garis padat di bahagian bawah templat invois.

8

Pilih "Tambah" dan "Kotak Teks." Taipkan teks standard anda ke dalam kotak teks, dan letakkan di bahagian bawah halaman pertama atau di bahagian atas halaman kedua. Tambahkan dua kotak teks untuk meletakkan satu di setiap lokasi.

9

Pilih "OK" untuk menyimpan perubahan susun atur anda. Pilih "Print Preview ..." pada layar Customization Tambahan untuk melihat pratonton salinan templat dua halaman. Pilih "OK" untuk kembali ke invois pelanggan kosong.

10

Pilih pelanggan, masukkan item baris, pilih atau taipkan pesanan pelanggan dan masukkan memo dalaman untuk invois. Pilih "Cetak" dari menu untuk mencetak salinan invois. Pilih "Simpan & Tutup" untuk menyimpan invois atau "Simpan & Baru" untuk menyimpannya dan buat invois lain.