Adakah Anda Kehilangan Kekuatan Isyarat Dengan Pengulang WiFi?

Penggunaan pengulang Wi-Fi yang berkesan membolehkan anda membuat rangkaian tanpa wayar jarak jauh tanpa perlu melabur di beberapa titik akses Wi-Fi. Pengulang harus digunakan dengan berhati-hati, kerana isyarat yang mereka siarkan biasanya mempunyai kualiti yang sedikit lebih rendah daripada transmisi wayarles asal. Walau bagaimanapun, anda dapat meminimumkan kesan penurunan isyarat dari pengulang melalui reka bentuk rangkaian yang cekap.

Penghantaran Wi-Fi

Isyarat Wi-Fi berasal dari titik akses tanpa wayar. Mereka disiarkan sebagai gelombang radio, dan dihantar dan diterima oleh antena yang dipasang pada klien tanpa wayar. Gelombang radio ini merosot dalam kuasa dan kualiti ketika mereka melalui udara, dengan pelanggan yang jauh dari titik akses biasanya menerima perkhidmatan tanpa wayar yang lebih lambat dan lebih mudah ralat. Selepas satu titik, isyarat tanpa wayar menjadi tidak dapat digunakan. Titik ini adalah julat maksimum rangkaian yang boleh digunakan.

Pengulang

Pengulang memperluas rangkaian rangkaian dengan membuat titik siaran tambahan. Sebagai contoh, katakan anda mempunyai AP dengan jarak 100 kaki, dan pelanggan tanpa wayar sejauh 120 kaki. Pelanggan itu akan berada di luar rangkaian dan tidak akan menerima perkhidmatan. Sekiranya anda meletakkan repeater di antara AP dan klien, 50 kaki dari AP, pelanggan sekarang akan dapat menerima perkhidmatan, kerana isyarat yang diterimanya hanya perlu menempuh jarak 70 kaki.

Kehilangan Isyarat

Pengulang menyebabkan sedikit penurunan kualiti isyarat, kerana mereka tidak 100% cekap dalam penghantaran semula. Isyarat yang diterima dari pengulang yang berada sejauh 50 kaki tidak akan sama kuatnya dengan isyarat yang setara yang diterima dari jarak AP 50 kaki. Untuk mengelakkan ini, letakkan repeater anda lebih dekat dengan AP anda daripada pelanggan anda, kerana ini memberi repeater isyarat yang lebih kuat untuk digunakan. Di samping itu, elakkan isyarat berulang kali jika boleh.

Alternatif

Pengulang bukan satu-satunya cara untuk memperluas rangkaian. Untuk rangkaian berprestasi lebih besar atau tinggi, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan beberapa AP. Ini akan membantu anda mendapatkan layanan yang merata di rangkaian anda, kerana setiap AP akan menyiarkan isyaratnya sendiri dan bukannya mengulangi yang sudah ada. Walau bagaimanapun, penyelesaian ini boleh menjadi lebih mahal daripada menggunakan pengulang. Sebagai alternatif, anda boleh menggunakan antena arah pada AP anda, yang dapat digunakan untuk memfokuskan isyarat tanpa wayar anda secara langsung kepada klien anda.