Cara Mengira Penjimatan Lebih Masa

Undang-undang Piawaian Pekerja Adil menghendaki majikan membayar pekerja sekurang-kurangnya satu setengah kali ganda daripada kadar gaji biasa mereka setiap kali mereka bekerja lebih dari 40 jam seminggu. Pembayaran lebih masa boleh mewakili peratusan besar perbelanjaan majikan. Sebagai contoh, menurut Office of the New York State Comptroller, 8 hingga 30 peratus upah yang dibayar kepada pekerja lebuh raya adalah untuk kerja lebih masa. Pengurus boleh menggunakan pelbagai kerja lembur untuk mengurangkan kos lebih masa dalam organisasi mereka. Walau bagaimanapun, untuk memastikan kaedah ini menjimatkan kos, pengurus mesti tahu bagaimana mengira penjimatan lebih masa.

1

Ketahui kos upah dengan dasar lembur semasa anda berdasarkan undang-undang lembur di negeri anda untuk menetapkan penanda aras untuk mengira simpanan lebih masa. Tambahkan jumlah untuk semua pekerja.

2

Pilih kaedah penjimatan lebih masa yang sesuai dengan organisasi anda. Sebagai contoh, sebilangan perniagaan membuat jadual fleksibel selama lima hari untuk pekerja, jadi pengurus dapat mengubah waktu mula dan akhir pekerja bergantung pada permintaan kerja. Perniagaan lain mungkin menggunakan jadual awak kapal empat hari, di mana dua kru mempunyai jadual 10 jam yang tumpang tindih sehingga selalu ada pekerja yang tersedia 10 jam sehari tanpa perlu membayar lebih masa.

3

Anggarkan kos kaedah penjimatan lebih masa. Kadang kala, kaedah pengurangan lembur memerlukan anda menggaji lebih ramai pekerja atau membayar perbelanjaan tambahan. Sertakan semua kos tambahan yang berkaitan dalam anggaran anda.

4

Kurangkan jumlah kos kaedah pengurangan lebih masa dari kos polisi lembur semasa anda. Hasilnya menunjukkan penjimatan yang diberikan oleh kaedah baru. Sekiranya hasilnya negatif, kaedah baru lebih mahal daripada polisi semasa anda. Walau bagaimanapun, perhatikan bahawa simpanan kewangan bukan satu-satunya faedah yang diberikan oleh kaedah pengurangan lebih masa. Sebagai contoh, beberapa industri, seperti industri trak atau landasan kereta api, menetapkan jumlah jam kerja maksimum sehari untuk pekerja dan kaedah pengurangan kerja lebih masa dapat meningkatkan kecekapan penggunaan masa pekerja dalam perniagaan.