Senarai Organisasi Kejururawatan Profesional

Jururawat menghiburkan orang sakit dan cedera di hospital dan kemudahan perubatan di seluruh dunia, menggunakan latihan, kemahiran dan rakan sekerja yang menyokong mereka untuk merawat pesakit mereka. Jururawat juga bergantung pada organisasi kejururawatan profesional untuk memberitahu mereka mengenai trend terkini, kajian perubatan dan perubahan dalam bidang yang mungkin mempengaruhi profesion mereka. Organisasi beroperasi secara tempatan, membantu jururawat di bandar atau negeri tertentu, serta nasional dan global.

Organisasi Jururawat Kebangsaan

Jururawat boleh memilih dari sebilangan organisasi jururawat kebangsaan. Persatuan Jururawat Amerika (ANA), Liga Kebangsaan untuk Kejururawatan (NLN) dan organisasi serupa menyediakan ahli, berita, seminar dan kursus untuk memastikan mereka terus maju dengan perubahan dalam bidang mereka. Kumpulan ini juga menyiarkan pekerjaan, magang dan permohonan untuk mendapatkan geran di laman web mereka. Organisasi lain, seperti American Academy of Nursing dan National Institute for Health Care Design, memfokuskan usaha mereka pada dasar dan usaha untuk mengubah undang-undang tempatan, negeri dan persekutuan.

Organisasi Jururawat Antarabangsa

Beberapa organisasi kejururawatan beroperasi di seluruh dunia dan merangkumi anggota dari negara-negara di seluruh dunia. Majlis Perawat Antarabangsa (ICN) bekerjasama dengan 130 organisasi jururawat kebangsaan untuk meningkatkan kualiti penjagaan kejururawatan dan dasar kesihatan global. Jururawat Tanpa Sempadan, subkumpulan Doktor Tanpa Sempadan, menghantar jururawat berdaftar ke negara-negara miskin di seluruh dunia. Jururawat-jururawat ini merawat penyakit, memberi ubat-ubatan dan mengatur triase di kawasan yang dilanda bencana nasional. Organisasi jururawat antarabangsa mengumpulkan jururawat dari seluruh dunia untuk membantu mereka yang memerlukan.

Organisasi Jururawat Tempatan

Di negeri dan bandar di seluruh negara, jururawat boleh memilih dari sebilangan organisasi tempatan. Kumpulan negara menganjurkan jururawat di dalam sempadan mereka dan menjelaskan undang-undang dan peraturan baru. Organisasi-organisasi ini bekerjasama dengan badan perundangan negeri, gabenor dan agensi untuk memastikan hak-hak jururawat dilayan dengan secukupnya. Di bandar, jururawat meningkatkan kesedaran mengenai masalah kesihatan awam. Kumpulan negara dan metropolitan bekerjasama untuk memerangi penyalahgunaan bahan, kehilangan tempat tinggal, kegemukan dan banyak masalah kesihatan lain di komuniti mereka.

Kepakaran Jururawat

Jururawat juga menjadi anggota organisasi yang memberi tumpuan kepada bidang perubatan tertentu. Akademi Kejururawatan Neonatal (ANN), Persatuan Jururawat Psikiatri Amerika (APNA) dan yang lain merekrut jururawat dengan pengalaman dan latihan dalam bidang latihan khusus. The Nurses Christian Fellowship (NCF) dan kumpulan berasaskan agama lain mendorong jururawat yang berkongsi kepercayaan agama mereka untuk menjadi ahli. Persatuan Jururawat Hitam Nasional (NBNA) terdiri daripada anggota Afrika Amerika secara eksklusif, dan Perhimpunan Lelaki untuk Kejururawatan Amerika (AAMN) memenuhi barisannya hanya dengan jururawat lelaki.