Kekurangan Pemproses Lebih Cepat

Sama seperti prestasi mesin automotif menentukan inti kelajuan kenderaan, kelajuan pemproses adalah salah satu kunci prestasi komputer. Seiring kemajuan teknologi pemproses, pengeluar mempromosikan positif gigahertz tambahan. Pemproses yang lebih pantas dapat membantu anda membuat dan menghasilkan karya anda dalam masa yang lebih singkat, tetapi kelebihannya datang dengan kekurangan yang sesuai. Sebelum anda melabur dalam CPU baru, pastikan anda memahami gambaran penuh kesannya terhadap kehidupan komputer anda.

Kos

Semakin cepat pemproses, semakin tinggi harganya. Sama ada anda membina sistem sendiri, memilih antara pilihan kelajuan pemproses dari pengeluar komputer atau menyiasat peningkatan ke komputer yang sudah anda miliki, merancang untuk menghabiskan lebih banyak untuk mendapatkan kuasa CPU yang lebih banyak dan lebih pantas. Kelajuan mentah bukan satu-satunya penentu harga. Persamaan antara kelajuan dan kos menjadi lebih rumit apabila anda memperhitungkan prosesor berbanding pelayan kelas desktop, bilangan teras, jumlah memori cache terbina dalam dan berapa banyak RAM sistem yang dapat disokong oleh CPU.

Haba

Pemproses yang lebih cepat menghasilkan lebih banyak haba dan memerlukan langkah penyejukan yang lebih agresif daripada pemproses yang lebih perlahan. Tanpa perlindungan termal yang dikonfigurasi dengan betul, kebanyakan komputer tidak dapat melakukan boot, menggunakan langkah-langkah perlindungan yang terdapat dalam Power-On Self Test, atau POST, rutin yang dijalankan ketika mereka memulakannya. Dipasangkan di atas pemproses, unit pendingin terdiri daripada blok logam yang dihiasi dengan sirip segi empat tepat nipis yang menyediakan kaedah pasif untuk melakukan tenaga terma. Sebagai tambahan kepada pendingin yang betul, anda mungkin memerlukan kipas penyejuk tambahan di dalam casing komputer, atau bahkan sistem penyejukan cecair. Gagal menghilangkan kepanasan yang dikeluarkan oleh pemproses boleh menyebabkan kerosakan pada prosesor itu sendiri dan komponen lain.

Papan induk

Apabila anda memasang pemproses ke papan induk, anda pasangkan ke soket yang menerima nombor dan susunan pin kecil di bahagian bawah CPU. Pengilang papan induk menentukan produk mereka mengikut jenis soket yang mereka sokong. Kecuali pemproses dan motherboard menggunakan soket yang sepadan, mereka tidak dapat bekerjasama untuk menyediakan inti fungsi komputer. Keperluan untuk keserasian ini menyukarkan proses menaik taraf komputer kerana menghadkan prosesor yang lebih pantas yang dapat anda pasangkan kepada yang sesuai dengan motherboard semasa anda.

Sistem dan Aplikasi Operasi

Sistem operasi dan perisian aplikasi dilengkapi dengan spesifikasi keserasian yang menentukan konfigurasi CPU yang dapat dijalankan. Sekiranya anda melabur dalam pemproses baru yang lebih pantas untuk mempercepat kerja anda, anda mungkin menghadapi keperluan untuk meningkatkan OS dan aplikasi anda juga jika konfigurasi perkakasan baru anda tidak lagi menyokong versi yang anda gunakan. Semakin lama anda menunggu antara pemerolehan CPU baru, semakin besar kemungkinan anda menghadapi pelbagai peningkatan perisian dan perkakasan, atau bahkan penggantian lengkap CPU, OS dan perisian, daripada penggantian prosesor yang sederhana.