Pengaruh Promosi Penjualan terhadap Jumlah Jualan

Promosi penjualan adalah strategi pemasaran yang digunakan syarikat untuk meningkatkan penjualan untuk sementara waktu untuk mendapatkan jumlah penjualan dan pangsa pasar. Mereka kadang-kadang digunakan untuk membersihkan inventori akhir tahun sebelum model baru tiba di bilik pameran seperti yang sering dilakukan di industri automobil. Promosi penjualan juga digunakan sebagai strategi persaingan untuk mengatasi persaingan dengan menawarkan harga yang lebih rendah atau insentif lain. Walaupun promosi penjualan biasanya menghasilkan jumlah penjualan melebihi dan biasanya, mereka tidak membina identiti dan kesetiaan jenama.

Jenis Promosi Jualan

Banyak jenis promosi penjualan dapat mendorong pengguna membeli barang atau perkhidmatan anda. Sampel produk yang dihantar ke pintu pengguna adalah cara yang baik untuk memperkenalkan produk baru, tetapi juga salah satu yang paling mahal. Kupon yang menawarkan potongan harga seperti biasa, pengembalian wang tunai atau rebat yang boleh ditebus selepas pembelian, dan hadiah atau undian juga merupakan cara untuk menarik perhatian pengguna.

Mengukur Kesan Promosi Penjualan

Mengukur kesan promosi penjualan agak mudah tetapi memerlukan analisis data penjualan dengan teliti sebelum dan sesudah promosi. Anda juga perlu mengawasi usaha dan dolar pemasaran dan komunikasi lain yang dilakukan oleh syarikat anda pada masa yang sama dengan promosi penjualan. Oleh kerana promosi penjualan berkaitan dengan perkara yang nyata, seperti kupon yang ditebus atau pengembalian wang dan rebat tunai, anda boleh menghitungnya dan melihat berapa banyak penjualan hasil daripada promosi tersebut. Seterusnya, bandingkan angka penjualan tersebut dengan yang dimiliki syarikat anda sebelum promosi untuk melihat apakah promosi tersebut menghasilkan penjualan yang meningkat. Untuk memahami kesan sebenar promosi, pastikan perbelanjaan dan jenis media lain tetap sama semasa promosi seperti sebelumnya. Dengan cara itu anda hanya mengukur kesan promosi penjualan itu sendiri.

Keberkesanan Vs. Matlamat

Memutuskan sama ada kempen promosi anda berkesan bergantung pada matlamat yang telah ditetapkan. Ini berbeza mengikut strategi yang telah ditetapkan pada awal kempen. Sebagai contoh, jika matlamat kempen adalah untuk memperoleh peningkatan bahagian pasaran sebanyak 2 mata peratusan dan kempen menghasilkan 3, maka kempen tersebut berjaya. Tetapi, ini juga harus dikaji berdasarkan kos. Sekiranya kos bahagian pasaran tambahan melebihi anggaran yang disisihkan untuk promosi, keberkesanan kempen akan dicampur.

Pendek- Vs. Kesan Jangka Panjang

Walaupun promosi penjualan yang berkesan akan meningkatkan penjualan dalam jangka pendek, secara amnya tidak ada kesan jangka panjang. Untuk jenama yang mapan, banyak pelanggan akan menunggu promosi untuk membeli dan memanfaatkan harga yang lebih rendah. Dan, bagi banyak jenama, kebanyakan pembeli sudah biasa dengan jenama tersebut sebelum promosi. Promosi mungkin tidak banyak berjaya untuk menarik pembeli baru atau mendorong pertukaran jenama.

Promosi Jualan di Pasar yang Sangat Bersaing

Promosi penjualan mempunyai tempat dalam pemasaran walaupun cenderung menanam tahap kepekaan harga yang lebih tinggi di kalangan pengguna. Untuk pengenalan produk baru di pasar yang kompetitif di mana terdapat keperluan untuk membiasakan sekumpulan pengguna dengan produk baru, promosi penjualan adalah alat yang sangat efektif. Dan, dalam pasar kompetitif yang mapan di mana keuntungan dalam pangsa pasar untuk hak membual yang mungkin ditawarkan oleh kenaikan saham, promosi penjualan juga merupakan kaedah yang berkesan untuk meningkatkan jumlah penjualan.