Isu Cukai Menutup Syarikat S

Banyak pemilik perniagaan membuat struktur korporat untuk melindungi aset peribadi mereka sekiranya berlaku tuntutan terhadap syarikat mereka. Syarikat S adalah unik kerana membenarkan perlindungan ini - dan juga membolehkan pemegang saham memfailkan cukai pendapatan peribadi atas keuntungan perniagaan mereka. Oleh itu, sebuah syarikat S tidak menghasilkan percukaian berganda perniagaan serta pemegang saham utamanya. Seorang pemilik syarikat S yang bersiap untuk keluar dari perniagaan mesti mengambil beberapa langkah untuk menutup syarikatnya dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri dan juga negeri di mana syarikat itu beroperasi.

Pembubaran Aset

Sebelum menutup perniagaan dan struktur korporatnya, anda mesti membuat senarai lengkap aset. Aset merangkumi peralatan pejabat, perabot, harta tanah, elektronik, deposit keselamatan, akaun bank dan akaun belum terima. Anda atau wakil yang anda sewa akan menjual aset dan menggunakan hasil untuk membayar pekerja dan pemiutang anda. Jangan berharap mendapat lebih daripada 80 peratus nilai aset, menurut nolo.com. Juga, bekerja keras untuk mengumpulkan sebarang akaun yang belum diterima sebelum anda menutup syarikat S anda. Anda boleh menyewa agensi pengumpulan untuk melakukannya bagi pihak anda; setelah anda menutup perniagaan anda, anda akan mengalami kesukaran untuk mengumpulkan sebarang invois yang belum dijelaskan.

Pertimbangan Negeri

Proses tepat yang mesti anda laksanakan untuk membubarkan sebuah syarikat S dengan negeri anda bergantung pada keadaan tempat tinggal anda, tetapi secara umum tetap sama. Sebagai contoh, di Georgia, anda mesti mengemukakan notis niat untuk membubarkan syarikat itu kepada Setiausaha Negara terlebih dahulu. Dokumen tersebut mengesahkan bahawa anda dan pemegang saham anda telah bersetuju untuk membubarkan syarikat S. Pegawai negeri akan menerbitkan notis itu di akhbar tempatan anda. Pada masa yang sama, anda mesti membayar sebarang cukai negeri yang terhutang. Selagi tidak ada yang membantah permintaan anda, anda boleh mengemukakan artikel pembubaran dan tidak lama lagi syarikat anda akan dibubarkan.

Pertimbangan Pekerja

Sebelum anda dapat menutup syarikat anda dengan Perkhidmatan Hasil Dalam Negeri, anda mesti menjaga pekerja anda. Buat simpanan untuk baki cukai pekerjaan setiap pekerja, menggunakan Borang 940 dan 941. Keluarkan borang W-2 untuk tahun cukai kepada mana-mana pekerja yang layak; berikan dokumen 1099-MISC kepada kontraktor bebas. Anda juga mesti menghantar borang W-2 dan 1099 ke Pentadbiran Keselamatan Sosial.

Langkah Akhir

Failkan penyata cukai akhir syarikat anda, menggunakan IRS Form 1120-S. Tandai kotak pada borang yang menunjukkan bahawa dokumen ini mewakili penyata cukai terakhir untuk syarikat S anda. Jangan lupa juga menghantar Borang IRS 940 dan 941, yang juga menandakan bahawa ini adalah penyata cukai terakhir. Sekiranya anda memberikan aset perniagaan, isi Borang 4797. Semua borang ini boleh dimuat turun dalam talian atau tersedia melalui pejabat IRS tempatan anda. Semasa menghantar borang cukai, sertakan surat dengan nama, alamat dan nombor telefon orang yang dihubungi sekiranya terdapat pertanyaan di masa depan mengenai cukai atau masalah pembayaran gaji.