Cara Membuat Pelanggan Berminat

Untuk mewujudkan perniagaan yang berjaya, pengurus syarikat mesti dapat menarik minat bakal pelanggan. Sekiranya pelanggan tidak menyedari bahawa sesuatu produk ada atau tidak diberitahu tentang faedahnya, mereka tidak akan cukup berminat untuk membeli produk tersebut. Perniagaan boleh menggunakan pelbagai kaedah yang berbeza untuk menimbulkan minat terhadap produk dan perkhidmatan syarikat.

Penyelidikan pasaran

Penyelidikan pasaran adalah langkah pertama yang penting dalam proses menarik pelanggan untuk membeli produk dan perkhidmatan. Penyelidikan pasaran melibatkan pengumpulan maklumat mengenai keperluan calon pelanggan dan menggunakan maklumat tersebut untuk merancang produk dan perkhidmatan untuk memenuhi keperluan mereka. Tinjauan bertulis dan tinjauan telefon adalah bentuk penyelidikan pasaran yang biasa yang membolehkan pengurus perniagaan mengumpulkan data mengenai pelbagai topik. Melakukan penyelidikan pasaran dapat membantu perniagaan mengenal pasti kumpulan pelanggan tertentu yang sangat berminat untuk membeli produk atau perkhidmatan tertentu. Pengurus kemudian dapat mensasarkan usaha pemasaran masa depan ke arah menghasilkan minat di antara kumpulan itu.

Demonstrasi dan Sampel

Demonstrasi dan contoh adalah dua kaedah biasa yang digunakan oleh perniagaan untuk menimbulkan minat terhadap produk. Demonstrasi melibatkan memamerkan produk di tempat awam, seperti pusat membeli-belah atau kedai untuk memberitahu pelanggan mengenai faedah produk tersebut. Memberi sampel produk percuma kepada bakal pelanggan membolehkan mereka mengalami faedah ini secara peribadi. Sampel membantu menghilangkan keraguan yang mungkin dimiliki pelanggan mengenai membelanjakan wang untuk produk baru.

Iklan Media

Iklan melalui saluran media seperti televisyen, radio, surat khabar, majalah dan Internet adalah cara tambahan untuk membuat pelanggan berminat dengan produk atau perkhidmatan anda. Iklan media berpotensi menjangkau ribuan bahkan berjuta-juta bakal pelanggan. Syarikat biasanya menyasarkan iklan kepada kumpulan pelanggan tertentu untuk meningkatkan keberkesanannya. Sebagai contoh, syarikat yang menjual alat makan mungkin beriklan di stesen TV dengan program berkaitan makanan, sementara syarikat yang menjual barang sukan lebih baik disiarkan dengan memasang iklan di saluran yang menayangkan acara sukan.

Harga

Tidak kira seberapa baik syarikat mengiklankan, syarikat itu tidak akan menghasilkan penjualan kecuali menetapkan harga yang bersedia dibayar oleh pelanggan. Salah satu aspek terpenting dalam melakukan penyelidikan pasaran adalah menentukan berapa banyak pengguna yang sanggup membayar produk dan perkhidmatan dan berapa banyak yang mereka bayar untuk produk atau perkhidmatan yang serupa. Sebuah syarikat mesti dapat menampung perbelanjaannya dengan pendapatan yang dihasilkan dengan menjual produk dan perkhidmatan dengan harga yang sanggup dibayar oleh pengguna untuk menguntungkan.