Cara Menjawab Penilaian Kendiri Prestasi

Ramai pekerja takut menilai prestasi diri. Di satu pihak, refleksi diri mengenai prestasi kerja anda boleh menjadi mencabar. Sebaliknya, anda mungkin merasa tidak selesa untuk terlibat dalam apa yang terasa seperti promosi diri. Caranya adalah dengan memberikan penilaian kendiri yang jujur ​​yang menunjukkan komitmen anda untuk meningkatkan kemahiran dan terus maju dalam karier anda. Ini melibatkan mendokumentasikan kejayaan, pengetahuan dan kemahiran anda sambil juga mengakui bidang-bidang di mana anda mungkin terus berkembang sebagai profesional.

Hubungkan Matlamat Dengan Pencapaian

Dapatkan salinan penilaian terakhir anda dan tinjau matlamat yang anda dan pengurus anda tetapkan sendiri. Semasa anda menerangkan pencapaian anda sepanjang tahun lalu, hubungkannya dengan matlamat anda. Ini bukan sahaja memberi struktur penilaian diri anda, tetapi juga menunjukkan bahawa anda memperhatikan maklum balas yang anda terima tahun lalu dan berusaha menangani bidang prestasi tertentu. Sekiranya mungkin, melangkah selangkah lebih jauh dan hubungkan pencapaian anda dengan faedah nyata kepada jabatan atau syarikat anda secara keseluruhan.

Contoh:

Pada akhir tahun fiskal 2018, pengurus saya mencabar saya untuk meningkatkan kemahiran pengurusan masa saya, terutama ketika memenuhi tarikh akhir. Dengan sukacitanya saya mengatakan bahawa saya dapat memenuhi semua tarikh akhir projek pada tahun fiskal 2019. Sebenarnya, semasa saya mengkaji semula projek tahun lalu, saya perhatikan bahawa saya sebenarnya dapat mengubah projek lebih cepat daripada yang dikehendaki oleh yang asal tarikh akhir kira-kira 20 peratus masa.

Hasil ini bukan sahaja menunjukkan pertumbuhan saya sebagai profesional, tetapi saya diberitahu sekurang-kurangnya tiga kali bahawa waktu pemulihan saya yang cepat memberi manfaat kepada syarikat. Dalam satu kes, seorang eksekutif akaun dapat memberikan sampel saya di hadapan pelanggan dua hari lebih awal dari jadual, sehingga menghasilkan penjualan. Dalam kes lain, mempunyai projek dalam tiga hari sebelum tarikh akhir rasmi mengurangkan beban kerja jabatan grafik sebelum ahli pasukan pergi cuti perubatan.

Menunjukkan Kesedaran Kendiri

Juga penting untuk menunjukkan kesedaran diri dalam penilaian diri anda. Setiap orang mempunyai bidang yang perlu diperbaiki. Di samping itu, apabila anda menimbulkan kebimbangan mengenai prestasi anda atau cara yang ingin anda tingkatkan, anda akan mempermudah pengurus anda. Sekiranya pengurus anda menyedari bahawa anda mengetahui kekurangan anda, dia boleh berusaha membantu anda mengatasinya, dan bukannya bimbang akan mengganggu anda dengan membangkitkan masalah prestasi.

Amaran

Kesedaran diri tidak sama dengan penyusutan diri atau penghinaan diri. Mengakui bidang di mana anda perlu meningkatkan prestasi anda, atau mungkin memerlukan sokongan tambahan dari pengurus anda, adalah wajar. Apa yang tidak sesuai adalah menipu diri sendiri atas kesalahan dan kekurangan. Ingat, penilaian diri anda menjadi sebahagian daripada fail HR anda. Anda tidak mahu memberi syarikat anda alasan untuk menyerahkan anda untuk kenaikan pangkat atau memecat anda dengan mudah pada pusingan pemberhentian berikutnya. Sekiranya anda mempunyai kebimbangan serius mengenai peranan pekerjaan anda, berbincanglah dengan penyelia anda satu-satu, dan bekerjasama untuk mencari jalan keluar.

Kemuncak Kemahiran Kerja

Penilaian diri anda memberi anda peluang untuk mengetengahkan kemahiran pekerjaan dan pengetahuan industri anda. Ini adalah masa yang tepat untuk mengingatkan kebolehan anda kepada pengurus dan jabatan sumber manusia, serta segala usaha yang anda lakukan sepanjang tahun ini untuk meningkatkan kemampuan anda.

Contoh:

Pada bulan Mac tahun ini, saya dianugerahkan sijil pengurusan projek. Kemudian pada tahun ini, saya menyelesaikan sijil pascasiswazah dalam strategi perundingan. Saya dapat menggunakan kedua-dua tauliah ini dengan baik tahun ini ketika kami melayari pemerolehan Syarikat Adams dan menyatukan pelanggan dan kakitangannya ke dalam syarikat kami.

Menetapkan Matlamat dan Keperluan

Penilaian diri tidak hanya melibatkan tinjauan tahun lalu, tetapi juga memerlukan anda melihat ke masa depan. Ini adalah peluang untuk menyatakan tujuan profesional anda untuk tahun fiskal yang akan datang. Luangkan sedikit masa ketika mengembangkan matlamat anda: Jika anda ingin maju dalam karier anda, objektif anda untuk tahun berikutnya semestinya mencabar. Cabaran ini harus menggambarkan keinginan anda untuk maju dalam karier anda. Sebagai contoh, jika anda berharap untuk berpindah ke posisi pengurusan, matlamat anda untuk tahun ini mungkin merangkumi tanggungjawab pengurusan dan penyeliaan projek.

Ini juga merupakan masa yang tepat untuk meminta bantuan dan sokongan pengurus anda dalam mencapai matlamat anda. Dengan memberitahu pengurus anda bagaimana dia dapat menolong anda, anda menunjukkan bahawa anda bersedia proaktif dalam meningkatkan prestasi anda.