Kelenturan Strategik, Kekakuan, dan Halangan untuk Pembangunan Pengurusan

Pengurus dalam organisasi dari pelbagai ukuran mempunyai tanggungjawab untuk menerapkan penyelesaian yang berkesan dan efisien dalam memajukan perniagaan, baik dari segi garis bawahnya dan juga dari segi proses dan prosedurnya. Dua kaedah biasa - fleksibiliti dan ketegaran - menerangkan bagaimana pengurus mendekati mengembangkan strategi oragnizasional. Tidak kira kaedah mana yang digunakan pengurus, kadang-kadang halangan dapat menghalangi. Mendekati pengurusan strategik secara holistik dapat membantu mengatasi halangan ini.

Kelenturan

Fleksibiliti bermaksud dapat menyesuaikan strategi syarikat agar sesuai dengan pelbagai faktor dalaman dan luaran yang boleh mempengaruhi operasi hariannya. Ini boleh bermaksud mengalokasikan semula sumber dari satu jabatan ke jabatan lain, memindahkan pekerja individu ke tugas yang lebih sesuai dengan kekuatan mereka dan menilai semula anggaran untuk mencari penjimatan kos. Walaupun organisasi itu sendiri perlu menunjukkan tahap fleksibiliti untuk berkembang di pasaran yang kompleks dan dinamik, fleksibiliti pihak pengurus boleh menjadi perbezaan antara hanya bertahan dan berkembang. Walaupun tahap ketidakpastian terlibat dengan pengurus secara konsisten bergerak di sekitar orang dan sumber untuk menampung rancangan strategik, tujuannya adalah untuk menghasilkan tempat kerja yang lebih cekap dan berkesan.

Kekakuan

Kekakuan adalah pendekatan pengurusan yang bertentangan dengan fleksibiliti. Kaedah ini bermaksud bahawa pengurus berpuas hati untuk meninggalkan pekerja dan sumber daya di mana mereka berada, walaupun dalam menghadapi ancaman buruk. Ideanya adalah untuk "mengatasi badai" dengan mewujudkan organisasi yang stabil dan aman yang dapat bertahan dari segala cabaran. Walaupun tahap kestabilan yang pasti dibuat di sini, dan pekerja tidak selalu takut akan perubahan, kekakuan kadang-kadang dapat merugikan perniagaan apabila pengurus enggan membuat perubahan yang diperlukan, seperti mengurangkan anggaran atau memecat pekerja yang kurang berprestasi .

Halangan untuk Pembangunan

Halangan di dalam dan luar organisasi boleh menghalang pelaksanaan rancangan strategik. Sekiranya pengurus tidak bertanggung jawab atas tindakan dan rancangan mereka, iklim totalitarianisme dapat berkembang. Pekerja tidak akan merasa seperti mereka dapat berkomunikasi secara terbuka antara satu sama lain dan dengan penyelia mereka, dan prestasi mereka mungkin akan menderita. Begitu juga, tanpa tujuan dan rancangan jangka panjang, organisasi akan kekurangan pandangan jauh yang mereka perlukan untuk menyesuaikan diri dengan perubahan keadaan pasaran dan bahkan mungkin gagal untuk memenuhi kehendak dan keperluan pelanggan.

Pengurusan strategik

Caranya untuk mengatasi hambatan pengembangan pendekatan pengurusan yang mantap adalah melatih pengurus semasa dan masa depan untuk berkomunikasi secara berkesan dengan semua peringkat pihak berkepentingan dalam organisasi, termasuk pengurus yang lebih tinggi, rakan sebaya dan pekerja mereka. Menciptakan iklim komunikasi terbuka membantu memupuk kepercayaan dan memperkuat kemampuan perniagaan untuk melaksanakan strategi dan rancangannya dengan cara yang lebih mudah, tanpa tentangan berterusan dari pekerja yang tidak berpengetahuan atau pengurus yang tidak bekerjasama.