Strategi Pemasaran Sabun Herba

Oleh kerana kos dan kepakaran permulaan yang agak rendah diperlukan untuk memulakan perniagaan sabun, adalah penting untuk mempunyai strategi pemasaran yang unik dan menarik untuk menjangkau pelanggan baru dan membezakan perniagaan anda dari persaingan anda. Produk herba atau semula jadi mempunyai pasaran khusus, jadi penting untuk memberi tumpuan kepada khalayak sasaran anda dan mengembangkan strategi pemasaran untuk menjangkau mereka.

Pemasaran Perkongsian

Bekerjasama dengan restoran tempatan, taman pejabat atau kemudahan lain untuk memasukkan sabun herba anda di tandas mereka. Organisasi sasaran yang paling mungkin mencapai pasaran sasaran anda. Sebagai contoh, pelanggan yang sering mengunjungi restoran yang mengkhususkan diri dalam makanan organik, mentah atau semula jadi lebih cenderung menginginkan sabun herba. Atau taman pejabat yang menampilkan perniagaan hijau atau mesra alam cenderung mempunyai pekerja yang akan mempertimbangkan untuk membeli sabun herba buatan tempatan.

Selain membekalkan sabun untuk tandas, sertakan sampel sabun anda di tandas untuk orang yang dibawa pulang bersama mereka. Contohnya, bungkus sampel kecil sabun dalam selofan, ikat dengan pita dan pasangkan kad nama dengan maklumat di mana orang boleh membeli sabun anda. Masukkan bakul sampel di tandas untuk dipamerkan.

Pertimbangkan untuk bekerjasama dengan organisasi tempatan untuk menyediakan sabun semasa acara khas seperti persidangan dan festival.

Pemasaran Foto Media Sosial

Gunakan pemasaran media sosial untuk mempromosikan sabun anda. Menurut Facebook, album gambar dan gambar masing-masing mendapat 180 peratus dan 120 peratus lebih banyak daripada promosi teks.

Ambil gambar sabun berkualiti tinggi anda untuk dikongsi dengan orang lain melalui media sosial. Gunakan rangkaian sosial berdasarkan gambar seperti Pinterest atau Instagram untuk mempromosikan sabun anda.

Gunakan acuan dan warna sabun yang unik semasa musim percutian dan ambil gambar sabun bermusim ini untuk dikongsi melalui media sosial. Contohnya, sabun berbentuk salji untuk musim sejuk atau kelinci untuk musim bunga.

Pemasaran Pesta Langsung

Menurut Persatuan Penjualan Langsung, pada tahun 2009, wakil penjualan langsung yang berpangkalan di AS menjana pendapatan lebih dari $ 28.3 bilion. Pendapatan ini biasanya dijana dengan dua cara, baik melalui pemasaran satu lawan satu atau melalui pemasaran pihak.

Pesta diadakan di kediaman atau ruang sewa di mana rakan dan kenalan berkumpul selama kira-kira satu jam untuk belajar mengenai produk. Sekiranya pesta itu diadakan di rumah, pelayan wanita biasanya akan menerima produk percuma kerana mengadakan pesta tersebut. Kelebihan mengadakan pesta ialah anda dapat memasarkan kepada sekumpulan besar calon pelanggan sekaligus, mengumpulkan penjualan di tempat dan bertemu orang yang mungkin berminat untuk mengadakan pesta tambahan untuk anda.

Pemasaran Gabungan Dalam Talian

Siapkan program pemasaran gabungan untuk sabun herba anda. Program afiliasi membolehkan orang yang secara langsung bertanggungjawab untuk orang yang membeli dari anda untuk menerima peratusan penjualan yang kecil. Perkhidmatan seperti Ejunkie dan Linkshare membolehkan anda mengatur program afiliasi dalam talian yang memantau penjualan dan ahli gabungan.

Calon terbaik untuk perkongsian gabungan adalah orang yang sudah menjadi penyokong jenama anda, jadi mulailah dengan pelanggan yang ada. Berikan arahan mudah kepada sekutu dan contoh gambar atau teks promosi mengenai cara merujuk orang ke produk anda.