Maklumat Apa yang Perlu Diisi oleh Cadangan Perniagaan?

Cadangan perniagaan yang ditulis dengan baik adalah elemen utama dalam penjualan syarikat anda dan usaha perniagaan baru. Cadangan memberi calon pelanggan dengan semua maklumat yang mereka perlukan semasa memilih syarikat untuk menyelesaikan projek. Menyiapkan garis besar sebelum anda mula menulis proposal anda dapat membantu anda memastikan bahawa cadangan anda memberikan gambaran menyeluruh mengenai pendekatan anda terhadap keperluan perniagaan pelanggan.

Mulakan dengan Asas

Mulakan cadangan perniagaan anda dengan halaman depan yang merangkumi tarikh penyerahan, nama syarikat anda dan nama pekerja yang mengemukakan cadangan. Sertakan nama orang yang anda kirimkan cadangan dan nama syarikat. Ikuti muka depan dengan senarai isi yang merangkumi semua elemen cadangan anda. Jadual kandungan anda mungkin merangkumi senarai nombor halaman untuk ringkasan eksekutif, pernyataan masalah / masalah, pendekatan dan matlamat, metodologi, kelayakan syarikat, faedah, jangka masa dan tanda aras serta kos dan jadual pembayaran. Siapkan senarai kandungan terlebih dahulu dan tambahkan nombor halaman setelah anda menyelesaikan isi cadangan.

Beri Mereka Versi Ringkas

Ringkasan eksekutif memberi pembaca gambaran keseluruhan mengenai cadangan anda dan faedahnya. Ringkaskan secara ringkas perkara utama dan objektif rancangan semasa anda menulis bahagian ini. Pastikan bahagian ini memberikan maklumat menarik mengenai spesifik rancangan. Dalam beberapa kes, mungkin satu-satunya bahagian cadangan yang dibaca oleh beberapa pekerja syarikat. Sekiranya tidak menarik perhatian mereka, mereka mungkin tidak akan mengganggu cadangan yang lain. Adalah idea yang baik untuk menunggu untuk menulis ringkasan eksekutif sehingga selepas anda menulis keseluruhan cadangan.

Berikan Penyelesaian

Beberapa bahagian cadangan perniagaan anda seterusnya memberitahu calon pelanggan anda bahawa anda memahami masalahnya dan telah membuat penyelesaian untuk mengatasinya. Pernyataan masalah / masalah secara ringkas memperincikan masalah dan kesannya terhadap perniagaan pelanggan. Di bahagian pendekatan dan matlamat, terangkan bagaimana anda akan menyelesaikan masalah dan mengapa anda menganggap rancangan anda adalah pendekatan terbaik. Ikuti bahagian pendekatan dan matlamat dengan bahagian metodologi yang memberikan maklumat terperinci mengenai pendekatan anda. Laman web Inc. menasihatkan bahawa anda memasukkan maklumat yang cukup untuk meyakinkan pelanggan bahawa anda dapat mengendalikan pekerjaan dan menolak desakan untuk memasukkan setiap perincian proses.

Bungkuskan

Tulis bahagian yang meneroka kelayakan syarikat anda untuk mengendalikan projek tersebut. Sertakan maklumat mengenai pekerja anda yang berpengalaman dan kejayaan anda dalam menyelesaikan projek serupa. Bahagian faedah memperincikan bagaimana pendekatan anda akan membantu pelanggan anda. Majalah "Usahawan" mencadangkan agar anda meminta permintaan cadangan syarikat sebelum anda menulis bahagian ini. Sekiranya RFP menekankan perlunya menjaga kos tetap rendah, sebutkan cara anda dapat menampung kos. Selesaikan cadangan dengan bahagian mengenai jangka masa projek dan tanda aras, kos dan jadual pembayaran.