Analisis Pelaburan Korporat

Syarikat sentiasa mencari kaedah baru untuk melaburkan wang mereka dan mengembangkan syarikat. Namun, walaupun untuk syarikat terbesar, modal terhad - syarikat tidak mampu melabur dalam setiap peluang. Syarikat bergantung pada penganalisis kewangan mereka untuk menilai kemungkinan peluang dan menentukan mana yang paling baik dari segi kewangan. Penganalisis kewangan ini mempunyai beberapa alat dalam kotak alat mereka untuk melihat potensi pelaburan korporat.

Asas Analisis Pelaburan Korporat

Kerana bagaimana akauntan dan penganalisis melihat wang, andaian masuk ke dalam semua pengiraan ini. Sebarang ramalan hanya sebaik andaiannya, dan anda perlu memahami andaian ini untuk mengetahui apa yang dikatakan oleh analisis kewangan korporat:

  • Peluang pelaburan akan mempunyai anggaran kos dan aliran tunai pulangan yang dianggarkan. Bergantung pada projek, kos dapat diramalkan dengan beberapa ketepatan, tetapi pulangannya sukar untuk dianggarkan. Penting untuk memahami bagaimana pengurus projek meramalkan aliran pendapatan dan tahap ketidakpastian dalam jumlah ini.
  • Kadar faedah digunakan untuk mengira nilai aliran tunai masa depan, tetapi ia berubah dengan iklim pasaran global dan nasional. Dengan kebanyakan projek, perlu mengira nilai pendapatan masa depan pada beberapa tahap kadar faedah yang berbeza untuk melihat betapa besarnya keuntungan.
  • Analisis kewangan memberi tumpuan terutamanya pada nilai wang, tetapi analisis pelaburan yang baik juga melihat kos dan faedah lain yang mungkin tidak ketara dan sukar untuk memberikan nilai. Sebagai contoh, faedah boleh merangkumi keselamatan, harta intelek, tanggungjawab sosial korporat atau kelebihan pemasaran.

Jenis analisis pelaburan ini digunakan ketika syarikat ingin melabur, dan garis dasar perbandingan biasa adalah "Berapa banyak jumlah wang ini akan bernilai di masa depan jika dilaburkan dalam beberapa usaha berisiko rendah, seperti dengan bank? " Sekiranya peluang dapat dinilai lebih menarik daripada pelaburan kewangan semata-mata, ia dianggap bernilai. Syarikat juga menggunakan pengiraan jenis ini untuk membandingkan peluang penyelidikan yang berbeza atau pelaburan modal dalaman. Penilaian ini juga merangkumi aset tidak ketara.

Analisis Tempoh Bayaran Balik

Seperti yang dijelaskan oleh Alat Perakaunan, perhitungan termudah dan paling mudah yang dapat dilakukan oleh penganalisis mengenai pelaburan berpotensi adalah dengan mengira tempoh pembayaran baliknya - berapa tahun di mana projek itu akan membayar sendiri, sama ada dalam hasil yang baru dihasilkan atau penjimatan kos.

Sebagai contoh, pelaburan $ 25,000 yang dijangka akan mengembalikan $ 10,000 setiap tahun mempunyai tempoh pembayaran balik 2.5 tahun. Bandingkan ini dengan pelaburan $ 40,000 yang dijangka menghasilkan $ 20,000 setahun dengan jangka masa pembayaran dua tahun. Pelaburan ini membayar sendiri lebih cepat daripada yang sebelumnya, yang merupakan kelebihan walaupun pelaburan awal lebih besar.

Tempoh pembayaran balik adalah cara mudah untuk membandingkan beberapa projek, tetapi tidak menangkap keseluruhan gambaran. Ia berhenti melihat pendapatan setelah projek membayar sendiri, dan tidak melihat nilai wang masa depan menggunakan kadar faedah.

Analisis Nilai Kini Bersih (NPV)

Nilai kini bersih pelaburan adalah ukuran nilai potensi projek yang paling banyak diterima. Ketepatannya bergantung pada kemampuan penganalisis untuk menganggarkan kadar diskaun, yang merupakan angka yang digunakan untuk mengira nilai masa wang.

Untuk mengira NPV, seorang penganalisis mengambil kira aliran tunai yang diramalkan setiap tahun dan menyesuaikannya dengan menggunakan kadar diskaun untuk mewakili nilai pendapatan pada masa ini. Kemudian, penganalisis mengurangkan kos pelaburan awal dari jumlah itu untuk mendapatkan nilai kini bersih. Sekiranya NPV positif, diharapkan dapat menguntungkan selagi semua andaian yang dibuat dalam pengiraan tetap benar. Sekiranya negatif, syarikat biasanya beralih kepada pelaburan lain yang mempunyai kadar pulangan lebih tinggi daripada kadar diskaun yang digunakan dalam pengiraan.

Contoh Nilai Kini Bersih

Sebagai contoh, pelaburan dijangka akan mengembalikan $ 10,000 setiap tahun selama 10 tahun. Ini kelihatan seperti pengembalian $ 100,000 di muka, kecuali bahawa $ 10,000 yang dihasilkan pada tahun pertama lebih berharga daripada $ 10,000 yang dihasilkan pada tahun ke-10. Ini kerana $ 10,000 yang dihasilkan pada tahun pertama dapat dilaburkan semula dalam projek lain dan mempunyai sembilan tahun lagi untuk menjana faedah daripada $ 10,000 dari tahun ke-10.

Kadar diskaun menangkap perbezaan nilai antara pendapatan dua tahun tersebut dan membetulkan nilai. Untuk contoh ini, jika kadar diskaun adalah 5 peratus, jangkaan pendapatan pada tahun ke-10 hanya bernilai sekitar $ 6,100 apabila disesuaikan dengan nilai waktu wang.

Analisis Indeks Keuntungan

Oleh kerana syarikat besar bahkan tidak mempunyai dana tanpa had untuk melabur, mengira indeks keuntungan membolehkan syarikat membandingkan pelbagai pilihan dalam setahun dengan mempertimbangkan kos awal. Indeks keuntungan adalah nilai kini bersih projek dibahagikan dengan kos awalnya. Centage menjelaskan bahawa nisbah ini mengenal pasti peluang yang memberikan keuntungan paling besar dan menjana pendapatan yang besar dengan pelaburan yang minimum.

Dengan pengiraan pelaburan korporat ini, syarikat memberi tumpuan kepada peluang yang paling menguntungkan, walaupun semuanya mempunyai NPV positif. Pertimbangkan projek berharga $ 50,000 di muka, diunjurkan untuk mengembalikan $ 70,000 dalam pendapatan yang disesuaikan, yang bermaksud nilai sekarang bersih adalah $ 20,000 . Indeks keuntungan projek ini adalah 0.4, yang dapat dibandingkan dengan projek lain dalam portfolio syarikat.

Analisis Kadar Pulangan Dalaman (IRR)

Kadar pulangan dalaman adalah kadar diskaun di mana nilai kini bersih pelaburan adalah sifar. Seperti yang dijelaskan oleh Institut Kewangan Korporat, IRR menyediakan asas perbandingan untuk kadar diskaun dan kadar faedah projek tersebut dan peluang lain. Sekiranya IRR untuk projek tertentu adalah 5 peratus dan peluang pelaburan lain menawarkan pulangan faedah sebanyak 7 peratus, projek itu kurang memberangsangkan.

Pengiraan IRR dapat memberi idea kepada syarikat tentang di mana kadar diskaun perlu untuk memaksimumkan nilai kini bersih, yang dapat membantu jika syarikat tidak yakin dengan andaian yang dibuat untuk kadar diskaun atau kadar faedah. Walau bagaimanapun, IRR tidak semestinya merangkumi jadual pembayaran yang kompleks, dan kebanyakan penganalisis lebih suka menggunakan NPV dan indeks keuntungan.

Ringkasan Pilihan Analisis Korporat

Setiap pengiraan ini memberikan gambaran peluang dari sudut yang berbeza - kos, masa dan pulangan dimuka - dan apabila digunakan bersama, mereka dapat memberikan pandangan yang wajar mengenai potensi nilai projek kepada syarikat, terutama jika dibandingkan dengan projek lain. Walau bagaimanapun, bilangannya hanya satu bahagian daripadanya; syarikat juga perlu mempertimbangkan faktor luaran yang lain.

Penggantian dari keausan biasa, peningkatan teknologi, dan faktor keselamatan dan persekitaran juga mendorong pelaburan dalaman. Walaupun mereka mungkin mempunyai bilangan kewangan yang kurang menarik, mereka juga sama pentingnya dengan keuntungan. Analisis pelaburan korporat yang baik menggunakan pengiraan ini sebagai satu bahagian dalam penilaian keseluruhan nilai projek kepada syarikat.