Analisis Pemulihan Kecairan

Kecairan menentukan sama ada perniagaan anda mempunyai wang tunai yang diperlukan untuk membiayai perbelanjaan operasi harian dan membayar obligasi hutang jangka pendek. Walaupun tujuan pengurusan tunai dan kecairan adalah untuk mengekalkan aliran tunai yang positif, ekonomi yang ketat atau ramalan penjualan yang tidak tepat kadang-kadang menyebabkan ketidakseimbangan aliran tunai. Sekiranya ini berlaku, analisis pemulihan kecairan membantu anda menentukan bidang yang memerlukan penambahbaikan dan mengukur kejayaan strategi yang dirancang untuk memulihkan kecairan aliran tunai.

Kepentingan Nisbah

Pemulihan kecairan bergantung pada kemampuan anda untuk menilai keadaan semasa dan mengukur kemajuan menuju pemulihan dari krisis kecairan. Atas sebab ini, data kuantitatif yang diperoleh dari pengiraan nisbah kewangan - termasuk nisbah kecairan, leverage dan kecekapan - adalah komponen penting dalam setiap fasa analisis pemulihan kecairan. Setiap jenis memberi tumpuan kepada aspek kecairan yang berbeza, memberikan semua maklumat yang anda perlukan untuk membuat keputusan perniagaan yang penting. Setelah dipulihkan, nisbah yang sama kemudian dapat menjadi sebahagian daripada rancangan pengurangan risiko aliran tunai.

Nisbah Kecairan

Nisbah penghutang semasa dan hari adalah biasa dalam penilaian pemulihan dan analisis kecairan. Nisbah semasa mengukur aset semasa ke liabiliti semasa, memberitahu anda betapa dekat - atau jauh - anda akan pulih dari krisis aliran tunai. Sebagai peraturan, nisbah tidak lebih tinggi dari 2: 1 atau 3: 1 adalah optimum. Apa-apa yang lebih rendah daripada ini bermakna anda perlu melaksanakan rancangan pemulihan atau terus mengambil langkah untuk meningkatkan kecairan. Nisbah penghutang sehari mengukur kecairan dari segi purata hari yang diperlukan untuk mengumpulkan hutang belum selesai. Nisbah yang lebih tinggi daripada terma kredit yang anda nyatakan menunjukkan keperluan untuk meningkatkan kecairan dengan meningkatkan jumlah koleksi akaun.

Keuntungan dan Kecekapan

Nisbah leverage menentukan betapa bergantungnya perniagaan anda pada pinjaman jangka pendek atau jangka panjang untuk menyokong kecairan. Pemulihan tidak akan pernah selesai sehingga dan melainkan jika anda berhenti menggunakan dana luar sebagai kaedah untuk membayar perbelanjaan harian dan jangka pendek. Nisbah hutang dan liputan faedah mengukur bahagian kecairan yang dibekalkan melalui pinjaman dan menunjukkan sama ada perniagaan anda mempunyai kecairan yang mencukupi untuk menangani pembayaran faedah. Nisbah kecekapan tertumpu pada wang yang dilaburkan dalam inventori barang dagangan. Nisbah perolehan inventori - di mana nisbah tinggi pada umumnya lebih baik - memberitahu anda sama ada anda perlu meningkatkan pemasaran dan pengurusan inventori untuk meningkatkan kecairan. Nisbah inventori-ke-aset menunjukkan berapa banyak wang yang anda terikat dalam inventori. Walaupun nisbah ini berbeza sepanjang tahun, nisbah yang lebih rendah adalah yang anda kerjakan.

Langkah-langkah untuk Pemulihan

Walaupun nisbah kewangan memberikan maklumat asas, anda mesti menentukan langkah-langkah yang diperlukan untuk mencapai tujuan pemulihan kecairan. Anda mungkin memperketat kriteria pemberian kredit dan mengambil tindakan untuk mengumpulkan hutang yang telah jatuh tempo. Berunding dengan vendor untuk terma pembayaran yang lebih fleksibel. Sekiranya mungkin, kurangkan overhead yang tidak berkaitan dengan tenaga kerja atau bahan. Kaji dan sesuaikan strategi harga semasa untuk memastikan anda mencapai matlamat margin keuntungan. Akhirnya, pantau wang yang anda keluarkan dari perniagaan. Semakin banyak anda menarik diri, semakin lama masa yang diperlukan untuk memenuhi matlamat pemulihan kecairan.