Cara Berurusan Dengan Pekerja yang Biasa Lewat

Walaupun seorang pekerja mungkin tidak melihat kesan kelewatan kebiasaan - melihat setiap kejadian secara terpencil hanya satu minit di sini dan satu minit di sana - keterlambatan memberi kesan buruk kepada organisasi. Sekiranya pengurus perniagaan kecil tidak mengambil alih situasi dan membetulkan masalah dengan pantas, pekerja lain akan mula mempercayai tingkah laku itu normal dan boleh diterima. Dalam perniagaan kecil, ini dapat dengan cepat meningkat menjadi bahagian budaya syarikat yang tidak diingini.

1

Mendokumentasikan masalah kelambatan Kenal pasti sama ada corak atau trend ada dalam data - sebagai contoh, jika pekerja terlambat hanya pada hari Jumaat dan Isnin. Kumpulkan maklumat khusus mengenai bilangan minit pekerja yang terlambat setiap hari untuk mengatasi sebarang tuntutan pekerja seperti "hanya beberapa minit" sedangkan sebenarnya pekerja itu terlambat 20 minit.

2

Jadualkan pertemuan untuk membincangkan kelambatan dengan pekerja. Pilih lokasi persendirian atau pejabat tertutup supaya pekerja merasa selesa untuk membincangkan alasan peribadi kerana kelewatannya. Tekankan akibat kedatangan pekerja yang lewat di organisasi - sebagai contoh, rakan sekerjanya mesti melepaskan kelonggaran, atau tidak ada yang ada untuk menjawab panggilan pelanggan - dan memberitahu pekerja bahawa tindakan tatatertib akan berlaku sekiranya dia terus terlambat.

3

Beri tanggungjawab untuk penambahbaikan pada pekerja. Mintalah dia untuk mencadangkan cara yang dapat diperbaiki, seperti pergi lebih awal atau membeli jam penggera baru. Tampung pekerja sekiranya praktikal untuk melakukannya dan tidak memberi kesan kepada operasi. Contohnya, jika pekerja terlambat kerana tempat penitipan anak tidak dibuka lebih awal, pertimbangkan untuk menukar jadualnya untuk membolehkannya bekerja dari jam 9 pagi hingga 6 petang. Berikan rujukan ke program bantuan pekerja, jika dibenarkan. Kadang-kadang kelewatan boleh menjadi gejala masalah yang lebih besar, seperti kemurungan.

4

Kembangkan rancangan peningkatan prestasi yang terperinci. Tentukan masa pekerja mesti melapor untuk bekerja - "anda dijangka berada di komputer anda dan siap bekerja pada pukul 8 pagi" - dan sediakan mekanisme penguatkuasaan untuk memantau kemajuan pekerja: "Anda diminta untuk menghantar saya e-mel pengesahan sebaik sahaja melaporkan diri bekerja setiap pagi. " Bergantung pada alasan kelewatan, pertimbangkan keperluan lain, seperti memerlukan nota doktor untuk ketidakhadiran.

5

Mengkaji prestasi pekerja secara berkala. Sekiranya pekerja tidak bertambah baik, teruskan mendisiplinkannya pada tahap keparahan yang meningkat.