Kabel AGP ke HDMI

Port grafik yang dipercepat muncul di komputer kira-kira dari tahun 1997 hingga 2009. Kad video yang dipasang ke AGP mempunyai pelbagai port output termasuk Video Graphics Array, Interface Visual Digital dan Interface Multimedia Definisi Tinggi, bergantung pada usia dan modelnya. Anda boleh menyambungkan kad video AGP ke set televisyen definisi tinggi dengan pelbagai cara, tetapi tidak ada kabel yang dipasang terus ke slot AGP untuk sambungan HDMI.

Keluaran Kad Video AGP

AGP adalah slot yang muncul di papan induk komputer dan menyokong teknologi Intel AGP. Port diletakkan pada kedudukan yang sedemikian rupa sehingga kad video yang disambungkan ke dalamnya mempunyai port outputnya yang tersedia untuk sambungan di bahagian luar casis komputer. Kad video AGP sebelumnya mempunyai output VGA 15-pin untuk sambungan analog ke monitor. Versi kemudian mempunyai output DVI 24- atau 29-pin atau port output HDMI 19-pin untuk sambungan ke monitor.

HDMI

HDMI dikembangkan pada tahun 2001 untuk menyediakan sambungan kabel tunggal dari pelbagai sumber isyarat dalam sistem hiburan rumah ke HDTV. Sambungan itu merangkumi video digital berkualiti tinggi dan sehingga lapan saluran audio digital, bersama dengan pelbagai isyarat kawalan untuk membolehkan satu peranti mengawal yang lain. Dengan versi 1.4 tahun 2009, pengeluar kad video komputer bermula termasuk port HDMI untuk sambungan ke monitor komputer dan HDTV. Namun, teknologi Peripheral Component Interface Express mula menggantikan AGP dan hanya sebilangan kecil kad AGP yang muncul dengan port output HDMI.

Sambungan HDMI

Sekiranya kad video yang disambungkan ke AGP pada komputer anda mempunyai port HDMI, anda boleh menyambungkannya terus ke monitor atau set HDTV dengan kabel HDMI untuk sambungan video. Walau bagaimanapun, kad mungkin tidak menyokong audio. Dalam kes ini, gunakan pembesar suara atau fon kepala komputer anda untuk suaranya. Sekiranya kad mempunyai output DVI, anda boleh menyambungkan video ke set HDTV anda menggunakan penyesuai DVI ke HDMI, tetapi output DVI tidak mempunyai suara. Sekali lagi, gunakan pembesar suara atau fon kepala komputer anda.

Sambungan VGA

Sekiranya kad video AGP anda mempunyai sambungan VGA dan HDTV anda mempunyai port input VGA, anda boleh membuat sambungan langsung untuk video dengan kabel VGA. Sekiranya anda ingin menyambung ke port HDMI pada HDTV anda, gunakan penukar VGA ke HDMI. Sambungkan komputer ke penukar dengan kabel VGA dan sambungkan penukar ke HDTV dengan kabel HDMI. Untuk memasukkan suara, pasangkan penyesuai fon kepala ke RCA ke pembesar suara atau bicu output fon kepala di komputer anda dan sambungkannya ke input audio pada penukar dengan kabel stereo RCA.