Cara Meningkatkan Produktiviti Pembuatan

Semakin berkesan produktiviti pembuatan anda, semakin banyak wang yang dapat dihasilkan oleh perniagaan anda. Pemboleh ubah yang mengganggu produktiviti, seperti mesin yang rosak, kadangkala mudah dikenal pasti. Kadang kala, masalah tidak begitu mudah dilihat, seperti jika terlalu banyak berlaku sekaligus dan kerumitannya melambatkan keseluruhan operasi anda. Apabila anda terbiasa mencari cara untuk meningkatkan produktiviti pembuatan, anda akan menggunakan kemampuan anda untuk melihat masalah dan mengatasinya.

Data Adalah Kunci

Apabila anda memahami lebih lanjut mengenai apa yang berlaku dalam proses pembuatan anda, anda menjadi lebih baik untuk meningkatkan produktiviti. Kumpulkan data secara berkala, dan renungkan maklumat ini untuk mengenal pasti corak dan masalah. Jejaki jumlah jam pengeluaran yang termasuk dalam daftar gaji, dan berapa banyak produk yang telah dihasilkan. Kira inventori secara berkala, dan hitung seberapa kerap anda membalikkan jumlah yang biasa anda miliki.

Jejaki masa yang diperlukan untuk membuat setiap barang yang anda jual. Setelah anda mengumpulkan maklumat ini, cari pemboleh ubah yang berkaitan dengan nombor yang sangat kuat atau sangat mengecewakan. Anda mungkin mengetahui bahawa output per jam menurun ketika pekerja tertentu berada di lantai, menunjukkan masalah personel yang harus ditangani. Atau, anda mungkin mendapati bahawa salah satu produk anda jauh lebih mahal untuk dihasilkan daripada yang lain.

Dengan mengalihkan tenaga pemasaran anda ke item yang dapat anda hasilkan dengan kecekapan terbaik, anda akan meningkatkan produktiviti, membuat dan menggerakkan lebih banyak perkara yang anda lakukan dengan baik.

Hentikan Kerja Aliran Kerja

Kesalahan adalah tempat dalam aliran kerja anda di mana pengeluaran disokong kerana proses anda tidak selari. Sekiranya memerlukan lebih lama untuk memotong kain daripada menjahitnya, proses pembuatan baju anda mungkin terhenti sementara orang yang sepatutnya menjahit sedang menunggu kain itu dipotong. Kenal pasti hambatan dalam proses pembuatan anda dan tingkatkan aliran kerja sehingga pengeluaran bergerak melalui fasa yang saling berkaitan dengan lancar. Menambah peralatan atau kakitangan pada tahap pemotongan dapat meringankan masalah masa menjahit yang terbiar, menjimatkan masa gaji.

Pastikan Inventori Rendah

Walaupun inventori disenaraikan pada kunci kira-kira sebagai aset, sebenarnya bukan kepentingan terbaik anda untuk memiliki terlalu banyak. Kekurangan inventori boleh mengganggu produktiviti pembuatan dengan menghalangnya, membuat kekacauan dan menyukarkan untuk mencari apa yang anda perlukan - ketika anda memerlukannya. Simpan stok yang banyak untuk membuat apa yang anda perlukan, tetapi elakkan menyimpannya dengan tidak perlu. Kembangkan sistem yang jelas dan cekap untuk berkomunikasi ketika item rendah, dan pesan tepat pada waktunya untuk mengelakkan gangguan pengeluaran anda.