Bagaimana Melakukan Pembukuan untuk Perniagaan Kecil

Setiap perniagaan kecil mesti mengawasi pendapatan, perbelanjaan dan aliran tunai. Sangat mudah bagi perniagaan yang menguntungkan kerana tidak mempunyai wang tunai yang mencukupi untuk memenuhi tanggungjawab kewangan semasa, termasuk pembayaran cukai. Penjejakan keperluan tunai dengan teliti dan status kewangan keseluruhan syarikat anda sangat penting untuk memastikan kejayaan perniagaan anda.

 1. Sediakan Akaun dalam Lejar

 2. Buat lejar dengan baki semasa semua akaun kewangan anda. Anda boleh melakukannya dalam buku lejar, dengan Microsoft Excel, Helaian Google, atau perisian perakaunan profesional. Sebilangan besar perniagaan membawa akaun dengan tunai, akaun cek yang digunakan untuk menggulung pendapatan dan perbelanjaan, dan akaun sampingan yang diperlukan untuk menguruskan dana mereka dengan betul. Sekiranya anda sukar menyimpan rekod yang tepat dan lengkap di komputer, gunakan kertas sebagai tempat penahanan sementara sehingga anda dapat memasukkan transaksi ke dalam perisian anda.

 3. Catat Bayaran Perbelanjaan Secara Berkala

 4. Catat semua pembayaran yang dibuat dari akaun ini di lejar anda. Pembayaran biasanya disenaraikan dengan maklumat berikut: tarikh, penerima pembayaran, kategori (untuk tujuan cukai), memorandum dan rekod nombor cek sekiranya cek bank digunakan.

 5. Catat semua Pendapatan Yang Diterima

 6. Catat semua wang yang benar-benar diterima oleh perniagaan dengan alasan apa pun, kecuali pinjaman dan dana pelaburan. Pinjaman dan pelaburan harus dicatat dalam buku besar yang berasingan dan tidak dicatat sebagai pendapatan. Pendapatan masuk biasanya dicatat dengan kolum atau kategori pangkalan data yang serupa dengan pembayaran: tarikh, penerima pembayaran, kategori dan memorandum.

 7. Log Perbelanjaan dan Bayaran yang Dijangka

 8. Dalam Akaun Belum Bayar, atau AP, buat jadual semua pembayaran masa depan yang diharapkan oleh perniagaan anda, seperti sewa, utiliti, dan pembayaran berulang yang lain. Sekiranya anda mempunyai perbelanjaan satu kali yang akan anda buat, anda juga boleh menggunakan lejar ini untuk membuat anggaran bagi mereka; sebagai contoh, jika anda ingin membelanjakan $ 5,000 untuk pengubahsuaian pada bulan Januari, anda boleh menempahnya sebagai pengecualian $ 1,000 untuk bulan Ogos hingga Disember. Banyak perniagaan menempah AP mereka dengan dua tarikh: tarikh jatuh tempo dan tarikh akhir yang mana ia benar-benar dijelaskan sebelum hukuman dikenakan.

 9. Buat Akaun Dana yang Diterima

 10. Buat jadual penerimaan wang yang akan datang, yang menjangkakan penerimaan masa depan. Ini dipanggil Akaun Belum Terima atau AR. Buku besar ini paling penting bagi perniagaan yang memproses invois kepada pelanggan mereka, dan oleh itu tidak menerima pembayaran sehingga pelanggan mereka benar-benar memotong cek. Sekiranya anda menggunakan perisian, sangat penting bahawa pembayaran AR tidak secara automatik berpindah ke lejar pembayaran yang diterima. Anda tidak mahu menempah pembayaran yang dijadualkan pada 7/15 yang sebenarnya tidak akan tiba sehingga 7/22, atau anda berisiko melantunkan cek yang dikeluarkan terhadap jumlah tersebut.

 11. Selaraskan Buku Anda

 12. Selaraskan lejar anda dengan penyata bank anda. Di sinilah perisian perakaunan benar-benar bersinar di atas lejar kertas; kebanyakan perisian akan memuat turun rekod bank anda secara automatik dan membolehkan anda dengan cepat menandakan pembayaran dan deposit mana yang sudah direkodkan dalam lejar anda, dan mana yang mesti diambil kira secara berasingan. Ini biasanya dilakukan pada jadual bulanan, tetapi dengan perisian dan perbankan dalam talian, tidak mengerikan untuk melakukan ini pada jadual mingguan atau harian - dan ini tidak terlalu kerap untuk perniagaan kecil.

 13. Petua

  Sekiranya anda baru dalam bidang perakaunan, berjumpa dengan akauntan profesional untuk mendapatkan bantuan dalam menyediakan buku besar anda. Juga, periksa di kawasan anda untuk mengetahui kelas untuk mempelajari asas perisian perakaunan yang mengautomasikan banyak proses perakaunan. Kedua-dua sumber tersebut akan terbukti tidak ternilai dalam mempelajari terma, prosedur dan amalan terbaik pembukuan.