Ciri-ciri Tahap Perniagaan Embrio

Setiap perniagaan kecil berkembang melalui empat tahap - titik permulaan, fasa pengembangan, fasa pengasuhan dan akhirnya membiarkan perniagaan itu tersendiri. Titik permulaan juga disebut sebagai tahap embrio. Sama seperti bayi yang dilahirkan, perniagaan kecil baru mesti bermula dari titik awal perkembangan. Tahap embrio dapat dicirikan oleh idea, kemungkinan, verifikasi, demonstrasi dan pengkomersialan.

Idea

Ciri pertama tahap embrio dalam perniagaan kecil adalah mencapai idea. Ini adalah tahap yang paling sukar kerana ketika konsep perniagaan dikembangkan. Untuk menghasilkan idea, setiap individu melakukan idea perniagaan dengan individu lain dalam bidangnya. Kadang-kadang idea datang dari membaca artikel atau menonton sesuatu di televisyen. Idea juga boleh datang dari mengerjakan projek lain dan perlu mengembangkan penyelesaian.

Kebolehlaksanaan

Ciri kedua adalah menentukan kemungkinan idea atau produk. Setelah idea perniagaan dikembangkan, perniagaan kecil mesti menentukan sama ada produk atau perkhidmatan itu benar-benar berfungsi untuk pelanggan. Ini dapat dicapai dengan membuat senario ujian. Untuk produk, perniagaan kecil dapat melihat berapa banyak kos prototaip untuk dikembangkan dan adakah ia akan berfungsi untuk satu pelanggan. Untuk perkhidmatan, perniagaan kecil sebenarnya dapat menunjukkan perkhidmatan untuk satu pelanggan untuk menentukan sama ada perkhidmatan itu berfungsi dan diperlukan.

Pengesahan

Pengesahan idea menjadi produk atau perkhidmatan sebenar adalah ciri lain. Setelah kelayakan ditentukan, perniagaan kecil kemudian mengembangkan banyak prototaip dan bekerjasama dengan pelanggan untuk melihat apakah produk itu berfungsi dengan baik dan adakah individu ingin melabur untuk membelinya. Ini adalah tempoh di mana produk dapat diubah suai dengan komen dari pelanggan. Perniagaan kecil ingin memperhalusi produk sebelum dipasarkan secara besar-besaran kepada orang ramai untuk membuat produk yang terbaik.

Demonstrasi

Ciri keempat tahap embrio adalah menunjukkan bahawa produk atau perkhidmatan berfungsi untuk banyak pelanggan. Setelah produk diubah berdasarkan tahap pengesahan, perniagaan kecil kemudian berusaha untuk memastikan produk tersebut dapat dihasilkan dengan cekap dan dengan kos yang rendah. Perniagaan kecil juga berusaha mengembangkan pendekatan penjualan yang dapat digunakan di pasar serantau untuk menjual produk secara besar-besaran. Ini dapat dilakukan dengan cekap dengan iklan televisyen, radio atau cetak.

Pengkomersialan

Setelah semua perkara di atas dicapai, ciri akhir tahap embrio adalah memperoleh dana kewangan untuk memasarkan produk atau perkhidmatan pada kempen nasional berskala penuh dengan kos serendah mungkin. Wang pelaburan diperlukan untuk membeli peralatan pembuatan, menghasilkan sejumlah besar produk, memasarkan dan membayar pekerja. Ini boleh menjadi sejumlah besar wang yang dapat diperoleh melalui pinjaman perniagaan kecil dan pelaburan kapitalis teroka.