Adakah Penghala Baru Bergerak Lebih Laju Daripada Orang Lama?

Peningkatan dalam rangkaian berwayar dan tanpa wayar bermaksud penghala yang lebih baru dapat menunjukkan peningkatan dalam kecepatan data dan pemindahan fail daripada penghala lama anda. Walau bagaimanapun, membeli penghala baru mungkin tidak menjamin bahawa anda akan melihat kelajuan yang lebih cepat, terutama jika perkakasan anda yang lain lebih tua dan kurang berkemampuan.

Piawaian Tanpa Wayar

Pengilang dan perniagaan yang terlibat dengan rangkaian berusaha untuk meningkatkan komunikasi tanpa wayar dengan mengembangkan dan memperkenalkan standard baru. Piawaian wayarles yang biasa termasuk B, G dan N tanpa wayar, dengan N tanpa wayar menjadi standard terbaru. Secara amnya, semakin lama standardnya, semakin cepat ia menghantar data dan semakin lama kawasan liputannya. Sebagai contoh, N tanpa wayar beroperasi pada frekuensi 20 dan 40 MHz dan menawarkan kelajuan pemindahan sehingga 150 megabit sesaat; wayarles G, sebagai perbandingan, mempunyai kelajuan pemindahan data maksimum hanya 72 megabit sesaat.

Gigabit Ethernet

Penghala berwayar yang lebih baru juga mempunyai keupayaan untuk memindahkan data dengan lebih cepat. Penghala anda mungkin dapat memindahkan data hingga satu gigabit per detik, oleh itu nama "gigabit Ethernet." Penghala berwayar menggunakan label "10/100/1000" untuk menunjukkan kelajuan dalam megabit. Sekiranya penghala lama anda hanya mempunyai kelajuan 10 atau 100 megabit sesaat, ia akan jauh lebih perlahan daripada penghala yang lebih baru, yang mana hampir keseluruhannya mempunyai kelajuan gigabit.

Mencapai Prestasi Maksimum

Walaupun penghala yang lebih baru berpotensi menjadi lebih cepat, anda mungkin tidak melihat kelajuan yang jauh lebih cepat. Contohnya, kelajuan pada setiap peranti menurun apabila banyak orang disambungkan ke rangkaian. Selanjutnya, jarak dan objek yang wujud secara fizikal antara penghala dan peranti wayarles anda dapat menurunkan prestasi. Pindahkan penghala wayarles anda ke posisi yang lebih tinggi dan kurangkan dinding atau lantai antara peranti dan penghala anda untuk meningkatkan prestasi. Begitu juga, jarak boleh menghalang sambungan kabel. Semakin pendek kabel rangkaian, semakin baik kelajuan.

Pertimbangan Perkakasan

Walaupun penghala anda mungkin dapat menghantar fail dan data dengan lebih cepat daripada penghala yang lebih lama, perkakasan anda yang lain mungkin meniadakannya. Sebagai contoh, penghala tanpa wayar yang menggunakan standard N tanpa wayar akan turun ke kelajuan yang lebih perlahan jika penyesuai wayarles anda di komputer anda menggunakan standard G tanpa wayar yang lebih perlahan dan lama. Begitu juga, penghala gigabit anda akan berfungsi dengan lebih perlahan jika anda menyambungkan peranti melalui kabel Kategori 5 Ethernet dan bukannya kabel Kategori 6 yang lebih pantas dan lebih baru.