Cara Mengemukakan Sampul Surat kepada Profesional Perniagaan

Semua surat-menyurat dari perniagaan kecil harus kelihatan bersih dan kemas, termasuk sampul surat. Kerana sampul surat membuat hubungan pertama dengan individu, ia perlu memberi kesan pertama yang baik. Alamat sampul surat boleh dibaca dan nama penerima ditulis dengan betul. Menghantar surat dan sampul surat secara santai menjadikan perniagaan tidak jelas. Jadilah profesional dan membina hubungan yang kuat dengan memperhatikan butiran kecil. Tunjukkan rasa hormat yang betul terhadap pencapaian kerjaya dengan menggunakan sebutan profesional yang betul.

1

Tulis "Cik" semasa menangani profesional wanita, bukan "Miss" atau "Mrs." Contohnya, "Cik Jane Jones," bukan "Miss Jane Jones."

2

Gunakan "Mr." untuk memanggil lelaki. Contohnya, "Mr. John Doe" sesuai, bukan "John Doe."

3

Lampirkan perkataan "Esquire" di hujung nama lelaki atau wanita yang merupakan peguam atau hakim. Nama itu didahulukan, kemudian koma diikuti dengan "Esquire." Contohnya, "Richard Jones, Esquire." Tinggalkan "Mr." jika menggunakan "Esquire." Anda juga boleh menulis, Peguam Negara, jika berkenaan.

4

Terapkan sebutan "Dr." sebagai awalan nama jika penerima adalah doktor atau memegang ijazah kedoktoran. Tuliskan BPA di hujung nama jika sesuai, tinggalkan awalan seperti "Ms." atau "Mr."