Cara Mengesan Kehidupan Simpanan Inventori

Pengurusan inventori yang sesuai menghasilkan produk yang tepat pada masa yang tepat dalam kuantiti yang betul dan dalam keadaan yang betul. Dalam industri seperti farmaseutikal dan makanan, misalnya, pengurusan stok yang mudah rosak dapat memastikan barang tiba di pengguna akhir dalam keadaan teratas. Menjejaki jangka hayat memerlukan polisi, perancangan, dokumentasi dan kawalan sistem untuk melindungi daripada pembaziran dan kerugian kewangan yang disebabkan oleh melewati tarikh terbaik dari sebarang produk yang mudah rosak. Sebilangan besar rancangan kawalan inventori dibina berdasarkan sistem stok keluar masuk pertama.

1

Tetapkan polisi kawalan stok dan bagikan kepada semua pekerja yang bekerja dengan inventori yang mudah rosak. Gariskan semua prosedur, pemeriksaan, borang dan pelepasan yang diperlukan untuk mengenal pasti, menandakan dan mengikuti inventori yang mempunyai jangka hayat. Prosedur pengawasan dan kawalan penyeliaan terperinci untuk memastikan pengesanan yang betul selesai seperti yang digariskan.

2

Pertimbangkan keadaan penyimpanan. Sebilangan yang mudah rosak memerlukan perlindungan dari panas dan cahaya atau penyejukan. Bekerja dengan pembekal untuk menentukan keadaan penyimpanan yang optimum untuk stok dengan jangka hayat. Sertakan pemeriksaan keadaan penyimpanan dalam audit kawalan inventori.

3

Kenal pasti tarikh stok mudah rosak semasa penerimaan. Slip pembungkusan dan rekod penghantaran lain mungkin memberikan tarikh luput dan nombor kumpulan serta nombor produk. Tambahkan maklumat ini ke hamparan atau perisian kawalan inventori berkomputer.

4

Gunakan penanda atau label berwarna untuk mengenal pasti masa ketibaan stok secara visual. Warna boleh ditukar setiap minggu atau bulanan bergantung pada keperluan dan keadaan anda.

5

Merangka rancangan pergerakan saham FIFO fizikal. Sebagai contoh, rak simpanan dengan akses di kedua-dua belah boleh disimpan dari belakang dan dikeluarkan dari depan, memastikan stok tertua paling mudah diakses. Di mana rak bertentangan dengan dinding, pertimbangkan papan putih untuk mengenal pasti nombor kumpulan yang digunakan atau tanda kawalan inventori.

6

Sertakan maklumat kumpulan pada helaian kiraan inventori dan hitung produk dengan nombor kumpulan yang berbeza sebagai item yang berasingan. Sebagai contoh, nombor produk 1550 mungkin mempunyai 100 unit stok, tetapi 25 adalah batch 12 dan selebihnya adalah batch 30. Gunakan 1550-12 dan 1550-30 sebagai dua item berasingan pada helaian kiraan sehingga stok tertua dikenal pasti.

7

Periksa stok yang mudah rosak secara visual. Ini jelas berlaku dalam kes produk segar, misalnya, tetapi kerosakan pada pembungkusan untuk jenis barang lain mungkin memungkinkan anda mengembalikan barang kepada pembekal secara kredit.