Cara Menentukan Nilai Gaji Masa Depan di Excel

Keupayaan fungsi nilai masa depan dalam Microsoft Excel membantu pemilik perniagaan mengumpulkan data dengan mudah untuk projek seperti penganggaran dan latihan penilaian syarikat atau aset. Rumus Excel agak mudah, dan setelah anda mempunyai andaian formula, hanya masalah memasukkannya ke dalam kotak dialog dan menekan "enter."

Konsep Nilai Masa Depan

Mulakan analisis anda dengan membiasakan diri dengan konsep nilai masa depan. Pengiraan nilai masa depan memberitahu anda berapa banyak jumlah wang hari ini yang akan bernilai pada suatu ketika di masa depan, berdasarkan kadar penghargaan tertentu, biasanya kadar pertumbuhan atau kadar faedah. Mengira nilai gaji masa depan berguna sebagai sebahagian daripada latihan yang lebih besar untuk mengira nilai masa depan banyak komponen lain dari perniagaan. Latihan ini biasanya dilakukan oleh kakitangan kewangan atau perakaunan untuk menganggarkan nilai perniagaan atau sebahagian perniagaan berdasarkan kemampuannya untuk menjana keuntungan masa depan.

Formula Nilai Masa Depan

Buka program Microsoft Excel anda dan mulakan lembaran kerja baru. Anda perlu mengakses menu tarik-turun "Sisipkan" di bahagian atas skrin, kemudian pilih "Fungsi." Anda akan melihat kotak menu yang menunjukkan, di sebelah kiri, semua kategori fungsi. Klik "Kewangan." Bahagian kanan kotak menunjukkan semua fungsi yang ada dalam kategori tersebut. Pilih fungsi "FV". Setelah anda memilih fungsinya, sebuah kotak akan muncul dan meminta anda pelbagai andaian bahawa Excel perlu melakukan pengiraan.

Kadar dan Masa

Isi setiap kotak andaian untuk pengiraan gaji anda, bermula dengan kadarnya. Kadar adalah peratus pertumbuhan yang anda jangkakan untuk gaji dalam jangka masa di bawah analisis. Sebagai contoh, jika anda ingin mengira berapa gaji yang akan meningkat dalam tempoh lima tahun, dan anda ingin menambahkannya dengan kadar yang sama seperti inflasi rata-rata, anda akan menggunakan 3 peratus dalam kotak kadar. Kotak seterusnya, Nper, adalah bilangan tempoh yang anda mahu untuk menambah jumlah gaji. Untuk tujuan kami, kami menganggap bahawa gaji adalah jumlah sekaligus pada Tahun 1, dan kami tidak menganggap ada gaji tambahan yang dibayar dalam beberapa bulan atau tahun berturut-turut, tetapi kami ingin mengetahui berapa jumlah gaji sekali gus kami di Tahun 1 akan tumbuh dalam tempoh lima tahun. Ini bermaksud nilai Nper adalah 5.

Pembayaran dan Nilai Kini

Kotak Pmt adalah andaian seterusnya. Oleh kerana kami bekerja dengan satu jumlah gaji, bukannya pembayaran berkala, kotak Pmt dibiarkan kosong. Nilai sekarang adalah andaian seterusnya untuk analisis ini. Kotak Pv harus diisi dengan jumlah gaji yang anda analisa. Sebagai contoh, anggap gaji untuk tahun 2010 adalah $ 100,000 dan anda ingin tahu berapa jumlah ini dalam lima tahun jika ditingkatkan pada kadar 3 peratus setiap tahun, tanpa mempertimbangkan pembayaran gaji tambahan. Gunakan $ 100,000 untuk kotak Pv. Kotak terakhir, Jenis, membolehkan anda mempertimbangkan sama ada gaji sekali gus diproyeksikan berdasarkan pembayaran pada awal tahun atau akhir tahun. Ini berlaku terutama untuk pengiraan yang melibatkan banyak pembayaran, sehingga dapat juga dibiarkan kosong. Jalankan pengiraan,dan spreadsheet anda akan menghasilkan hasil - $ 115,927.41, yang merupakan nilai gaji anda pada masa hadapan. Sekiranya anda memerlukan hasilnya positif, masukkan nombor Nilai Kini sebagai nilai negatif.