Akibat Kewarganegaraan Organisasi

Apabila pekerja mengenal pasti tujuan syarikat anda, dia mungkin merasakan kewarganegaraan organisasi. Anda harus mendorong seorang pekerja untuk mengembangkan perasaan kewarganegaraan organisasi, kerana pekerja tersebut dapat menjalankan tugas pekerjaannya dengan lebih berkesan, memikirkan teknik kerja baru yang membantu syarikat anda dan mempromosikan syarikat anda kepada pekerja dan anggota masyarakat yang lain.

Kepentingan

Kepercayaan kewarganegaraan organisasi mendorong seorang pekerja untuk melakukan tugas-tugas yang tidak harus dia laksanakan, walaupun anda tidak memberinya ganjaran tambahan untuk melakukan tugas atau menghukumnya kerana tidak melaksanakannya. Tingkah laku kewarganegaraan organisasi hanya merujuk kepada aktiviti sukarela. Ini sangat berguna, kerana anda tidak perlu mengeluarkan wang untuk memberinya bonus prestasi atau meluangkan masa anda untuk tindakan tatatertib seperti menulisnya kerana prestasi yang buruk.

Membantu rakan sekerja

Apabila pekerja merasa seperti warganegara syarikat anda, dia juga merasakan bahawa rakan sekerjanya adalah sesama warganya. Pekerja anda mungkin lebih senang menenangkan pekerja lain yang sedang mengalami perceraian atau penyakit. Pekerja anda boleh menjadi sukarelawan untuk menolong pekerja lain pindah ke rumah baru atau menjaga haiwan peliharaannya ketika dia bercuti. Tindakan ini membantu pekerja lain menumpukan perhatian pada pekerjaannya.

Harapan

Kewarganegaraan organisasi juga dapat membuat pekerja anda percaya bahawa syarikat anda akan memberi ganjaran kepadanya pada masa akan datang, kerana dia merasa dilaburkan dalam kejayaannya. Anda harus mengakui kerja tambahan yang dilakukan oleh pekerja itu, walaupun anda tidak memberinya penghargaan wang segera, jadi dia tahu bahawa anda menghargai usaha tambahannya.

Mencegah Situasi Berbahaya

Pekerja boleh berusaha mengurangkan keadaan berbahaya. Pekerja lebih cenderung melaporkan persekitaran tempat kerja yang berbahaya, seperti kertas yang menimbulkan bahaya kebakaran atau alat yang usang yang boleh mencederakan pekerja lain. Pekerja juga boleh memberitahu anda tentang faktor luaran yang boleh mempengaruhi syarikat anda, seperti kumpulan pengguna yang percaya bahawa syarikat anda menghasilkan produk berkualiti rendah, tetapi dia mungkin berdebat dengan kumpulan pengguna untuk cuba mengubah perspektifnya mengenai produk anda.

Kepuasan kerja

Kewarganegaraan organisasi tidak memerlukan kepuasan kerja, walaupun kepuasan kerja menyumbang kepada perasaan ini. Seorang pekerja boleh melakukan tugas tambahan yang tidak ingin dia laksanakan atau berusaha untuk bekerja dengan pengurus yang tidak disukainya, kerana dia merasakan ada kaitan dengan tujuan syarikat anda.