Cara Menyekat Lampiran E-mel

Outlook digunakan oleh lebih daripada 300 juta orang di seluruh dunia dan menarik sejumlah besar penggodam kerana ini merupakan sasaran terbesar yang ada sekarang, menurut Microsoft. Oleh kerana semakin banyak virus dan program jahat lain yang tersembunyi di Internet, penting untuk melindungi diri anda dan kenalan e-mel anda daripada serangan digital yang menimbulkan ancaman kepada keselamatan maklumat peribadi, kewangan dan perniagaan anda. Satu garis pertahanan adalah untuk menyekat lampiran e-mel. Secara lalai, Outlook menyekat beberapa jenis lampiran secara automatik, termasuk, fail yang dapat dieksekusi, fail JavaScript dan fail program, tetapi jenis fail yang paling sering digunakan seperti Excel, Word, PowerPoint dan dokumen teks tidak disekat. Oleh kerana fail tersebut kadangkala mengandungi makro yang dapat menyebarkan virus, anda boleh menyekatnya dengan mengedit sistem pendaftaran.

1

Klik butang "Mula" Windows, ketik "regedit" di medan Cari dan tekan "Enter" untuk melancarkan Registry Editor. Pilih "Ya" untuk pertanyaan, "Adakah Anda Ingin Membolehkan Program Berikut Mengubah Komputer ini?"

2

Kembangkan folder kuning dalam salah satu jalan berikut untuk mendedahkan kunci pendaftaran. Untuk Outlook 2007, cari: HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office \ 12.0 \ Outlook \ Security

Untuk Outlook 2010, cari: HKEY_CURRENT_USER \ Software \ Microsoft \ Office \ 14.0 \ Outlook \ Security

3

Klik menu drop-down "File", pilih "Edit", sorot "New" dan pilih "String Value." Namakan rentetan baru "Level1Add" dan tekan "Enter" untuk menyimpan namanya. Dengan rentetan baru yang masih disorot, klik menu "File", pilih "Edit" dan pilih "Ubah."

4

Ketikkan senarai peluasan nama fail yang ingin anda sekat di Outlook dalam bidang "Data Nilai", dipisahkan dengan titik koma. Contohnya, taip “.zip; .jpg ”jika anda mahu menyekat kedua-dua jenis fail tersebut. Klik butang "OK" apabila selesai.

5

Klik "File" dan pilih "Exit" untuk menutup Registry Editor.