Cara Membuat Sayap di Illustrator

Dengan menggunakan teknik vektor mudah, anda boleh membuat sayap anda sendiri dari awal dalam Adobe Illustrator; sayap burung sendiri berdasarkan vektor. Ini menjadikan mereka agak mudah ditiru dengan Illustrator, bahkan dari versi bulu yang dipermudahkan. Membuat bulu tunggal dan kemudian menggandakannya beberapa kali membentuk segmen sayap. Segmen sayap dikumpulkan bersama membentuk sayap lengkap.

Membuat Bulu

1

Lancarkan Illustrator dan buat dokumen baru dengan menekan "Ctrl-N" pada papan kekunci. Pilih "Alat Pen" dari Kotak Alat. Anda akan menggunakan ini untuk menarik bulu sederhana.

2

Klik Pena di sebelah kiri dokumen untuk membuat titik penambat. Gerakkan Pen ke kanan dan klik sekali lagi, mewujudkan garis mendatar lurus. Klik titik sauh pertama sekali lagi, tetapi jangan melepaskan butang tetikus. Seret Pen 45 darjah ke kiri atas kira-kira separuh jarak garis lurus pertama. Lepaskan butang tetikus. Bentuk bulu terbentuk, menyerupai keel kapal.

3

Klik swatch "Isi Warna" di Kotak Alat. Pilih warna untuk bulu dalam Pemilih Warna dan klik "OK."

Membuat Segmen Sayap

1

Klik "Alat Pemilihan" di Kotak Alat; kemudian klik bulu dengan Selection Tool. Tekan "Ctrl-C" untuk menyalin bulu ke papan keratan anda; kemudian "Ctrl-V" untuk menampal salinan ke dokumen. Bulu kedua dikelilingi oleh kotak pilihan biru.

2

Letakkan alat tepat di luar titik jangkar kanan bawah bulu kedua. Kursor berubah menjadi anak panah dua bulat. Seret alat ke bawah untuk memutar bulu sekitar 45 darjah.

3

Klik pada sudut jangkar bulu kedua dan seret ke arah tengah untuk mengurangkan ukurannya kira-kira dua puluh peratus.

4

Klik bahagian tengah bulu kedua dan seret sehingga hujung kiri sejajar dengan hujung kiri bulu pertama.

5

Tekan "Ctrl-V" sekali lagi untuk membuat bulu ketiga. Putarnya sama seperti yang anda lakukan dengan bulu kedua hingga sekitar enam puluh darjah. Kurangkan ukurannya sekitar 30 peratus, kemudian seret sehingga hujung kirinya sejajar dengan hujung kiri bulu pertama.

6

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua bulu. Cari Panel Pathfinder. Sekiranya anda tidak dapat melihatnya, klik menu "Window" dan pilih "Pathfinder." Klik butang "Bersatu" di Pathfinder Panel untuk menggabungkan bulu menjadi satu objek.

Membentuk Sayap dari Segmen Sayap

1

Tekan "Ctrl-C" untuk menyalin bulu yang dikelompokkan. Tekan "Ctrl-V" untuk menempelkan set kedua ke dokumen. Putar salinan dengan menyeret sudut kanan bawah ke atas sehingga diputar sekitar 60 darjah. Seret sehingga hujung kirinya berada di atas hujung kiri objek pertama.

2

Tekan "Ctrl-V" sekali lagi. Putar kumpulan ketiga ini ke sudut sekitar 30 darjah. Kurangkan ukurannya kira-kira 30 peratus, dan kemudian letakkan di antara dua bulu pertama. Salin objek ini dengan menekan "Ctrl-C" pada papan kekunci.

3

Tekan "Ctrl-V" untuk menampal satu kumpulan bulu yang terakhir. Letakkannya di celah antara kumpulan atas dan kedua di sayap, dan kemudian putar sehingga ia sama rata, tanpa ruang putih di badan sayap. Tidak perlu meletakkan hujungnya di hujung yang lain.

4

Tekan "Ctrl-A" untuk memilih semua kumpulan bulu, dan kemudian klik butang "Bersatu" di Pathfinder Panel untuk menjadikan sayap sebagai objek tunggal.