Cara Menulis Fail RTF

Sambungan Format Teks Kaya merujuk kepada format fail berasaskan dokumen yang digunakan dan dikenali oleh aplikasi pemprosesan kata yang menonjol. Walau bagaimanapun, perniagaan boleh memilih untuk bergantung pada format untuk memenuhi standard kesesuaian sekiranya perisian yang sesuai belum tersedia atau kerana tujuan pertukaran. Anda boleh menulis dan membuat dokumen RTF dengan kecekapan menggunakan salah satu ciri perisian yang disertakan Windows, WordPad.

1

Klik butang "Mula", ketik "pad kata" ke dalam kotak pencarian, dan kemudian klik "WordPad" untuk memilihnya dari senarai hasil carian.

2

Taipkan kandungan yang ingin anda sertakan, jika ada. WordPad menyediakan banyak alat dan ciri pemprosesan kata standard, seperti pelbagai fon dan pilihan pemformatan.

3

Klik butang biru yang terletak di sebelah kiri atas tetingkap WordPad, dan kemudian pilih "Simpan Sebagai" dari senarai pilihan. Sebagai pilihan, klik ikon disket ungu yang dipaparkan di kawasan yang sama untuk mencapai hasil yang sama.

4

Masukkan tajuk ke medan Nama Fail. Selain itu, pilih destinasi sasaran menggunakan pemacu storan yang dipaparkan di sebelah kiri. Klik dua kali unit yang diinginkan untuk mengembangkannya dan mendedahkan lokasi folder tambahan.

5

Klik "Simpan" untuk menulis dan membuat fail WordPad dengan berkesan, yang menyimpannya dengan pelanjutan RTF secara lalai.