Cara Memasang Pelayan SSH Melalui cPanel

Semasa mengembangkan laman web anda sendiri untuk perniagaan anda, anda mungkin ingin membuat sambungan selamat ke pelayan Web anda untuk memuat naik fail kritikal. Kaedah standard - dan percuma - untuk melakukannya adalah melalui protokol SSH. Menggunakan suite pentadbiran cPanel - disertakan dengan beberapa perkhidmatan hosting Web seperti Bluehost, Web Hosting Hub dan Host Gator - anda boleh menyiapkan akaun SSH melalui pilihan Akses SSH / Shell di halaman cPanel utama.

1

Log masuk ke cPanel dan klik "SSH / Shell Access" di bahagian Keselamatan untuk membuka tetingkap konfigurasi SSH. Klik butang "Urus Akses SSH", kemudian pilih "Akses SSH diaktifkan (/ bin / bash)" dari menu drop-down.

2

Navigasi kembali ke tetingkap SSH dan klik butang "Urus Kunci SSH".

3

Klik "Hasilkan Kunci Baru" untuk membuka skrin penjanaan kunci.

4

Biarkan kunci lalai dipilih. Masukkan kata laluan dan sahkan, kemudian pilih ukuran enkripsi dari menu lungsur turun - semakin besar bilangannya, semakin kuat penyulitannya. Klik "Jana Kunci." Anda kini mempunyai kunci awam untuk berkongsi dengan orang lain untuk mengakses pelayan SSH anda.

5

Mengizinkan kunci awam. Dalam senarai kunci awam dan peribadi, klik butang "Aktifkan" di sebelah kunci Peribadi untuk membuka tetingkap pengaktifan, kemudian klik "Aktifkan" sekali lagi.