Rancangan Pemasaran Kreatif untuk Salun

Ramai yang suka memanjakan diri, terutamanya ketika merasa rendah diri. Itulah keajaiban yang menjadikan industri salon dan spa tetap kuat pada masa ekonomi baik dan buruk. Dalam memasarkan salun anda, ingat mengapa pelanggan anda berniaga dengan anda. Mereka mahu kelihatan cantik tetapi juga senang mengunjungi stylist kegemaran mereka yang mereka percayai untuk menjadikan mereka kelihatan baik dan merasa baik. Dalam menyediakan rancangan pemasaran anda, pertimbangkan bagaimana anda dapat memasarkan keperluan emosi serta masalah praktikal seperti produk dan perkhidmatan.

Pelanggan Sasaran Anda

Profil demografi dalam komuniti anda. Sekiranya pelanggan anda lebih tua, mereka akan menerima rawatan yang menjadikan mereka kelihatan semuda mungkin. Sekiranya pelanggan anda masih muda, mereka akan berminat dengan gaya dan produk terkini. Taktik pemasaran yang baik adalah mengadakan seminar pendidikan di salun anda mengenai rawatan dan amalan kesihatan yang menambah penampilan muda. Ini kerana produk memberikan keuntungan terbesar per kaki persegi di salun. Perkhidmatan khas seperti warna khas, rawatan muka, waxing dan urut adalah keuntungan seterusnya. Oleh itu, menawarkan potongan rambut adalah perkhidmatan asas yang menarik pelanggan ke salun anda, maka anda boleh menjual produk dan perkhidmatan dengan margin lebih tinggi.

Keajaiban "Percuma"

Orang bertindak balas terhadap kata-kata dan konsep tertentu dalam pemasaran. Dua yang paling berkuasa adalah "percuma" dan "diskaun." Kedua-duanya menunjukkan had masa untuk membeli dengan harga yang lebih rendah. Ini membawa pelanggan masuk ke kedai anda tetapi tugasnya adalah memastikan mereka tidak kembali. Menawarkan pelanggan anda banyak teh sihat percuma, makanan ringan percuma dan suasana yang menenangkan memberi mereka faktor keselesaan yang mereka cari dan juga membuat ikatan peribadi.

Media Sosial

Buat halaman Facebook untuk salun anda. Hantarkan juga Twitters mengenai penjualan dan lawatan mendadak dari wakil penjual yang dapat menjawab soalan pelanggan dan melakukan demonstrasi. Promosikan halaman Facebook dan nama Twitter anda di semua iklan anda, di laman web anda, pada kad perniagaan anda dan bahkan di tetingkap salun anda. Kira-kira 20 peratus pengguna Facebook berusia lebih dari 45 tahun dan separuh daripada semua pengguna adalah wanita. Oleh itu, walaupun pelanggan lama anda mungkin aktif di Facebook, sentiasa berhubung dengan anak dan cucu. Ini menjadikan media sosial sebagai alat pemasaran penting yang tidak boleh anda abaikan.

Pemasaran Kreatif

Ikuti apa yang anda tahu mengenai pelanggan anda dan pasangkan pilihan gaya hidup mereka, bukan hanya iklan khas di surat khabar tempatan. Bercakap di perjumpaan kelab komuniti di mana anda boleh menerangkan rawatan mesra alam dan tidak beracun anda. Beri solekan percuma di pameran jalanan tempatan. Tawarkan potongan rambut dan rias wajah kepada pasukan sukan wanita dari sekolah menengah dan kolej tempatan. Pemasaran yang berjaya melibatkan mendidik pelanggan sasaran anda mengenai perkhidmatan anda sedemikian rupa sehingga anda dapat membina kepercayaan dan hubungan peribadi.