Cara Menjual Produk Runcit ke Salun

Sebilangan besar salun membeli produk runcit mereka dari ejen penjualan yang mewakili syarikat tertentu. Sebaliknya, jenama mewah sering hanya menjual produk mereka di salun. Produk runcit salun yang biasa termasuk syampu, perapi, produk gaya, minyak urut, dan barang-barang penjagaan kuku, antara lain. Sebagai ejen penjualan, adalah tugas anda untuk memberikan maklumat kepada pemilik salun mengenai ciri dan aset lini produk syarikat anda. Selain menjual, anda diharapkan dapat membangun dan menjaga hubungan yang kuat dengan pelanggan. Jurujual juga perlu sentiasa mencari petunjuk penjualan baru.

1

Memohon kedudukan penjualan dengan syarikat yang mengedarkan produk salon. Beberapa contoh syarikat termasuk Revlon, Joico, Matrix, dan Aveda. Kedudukan terbuka biasanya disiarkan di laman web syarikat bersama dengan arahan aplikasi.

2

Mula membina wilayah anda. Cari salun di kawasan anda yang belum membawa produk anda. Sasarkan salun yang baru dibuka atau yang telah menukar hak milik baru-baru ini. Ini adalah penjualan yang lebih mudah dan anda akan dapat melakukan latihan sebelum mencuba salun yang sudah ada yang mempunyai barisan produk mereka selama beberapa waktu.

3

Pergi ke calon salon dan minta bercakap dengan pemiliknya. Di salun yang lebih besar, anda mungkin dapat bercakap dengan pengurus yang mempunyai kuasa untuk membuat keputusan mengenai barisan produk. Bawa maklumat dan sampel produk - ini membolehkan kakitangan salun mencuba sendiri produk. Panggil ke hadapan untuk menjadualkan temu janji.

4

Buat padang dan jangan buang masa. Ini adalah tindakan menyeimbangkan: pemilik salun bekerja di persekitaran yang pantas dan tidak mahu terikat dalam mesyuarat penjualan. Bakinya diberikan dalam memberikan maklumat yang cukup bagi pemilik salun untuk memutuskan (walaupun keputusan itu datang kemudian), tanpa mengganggu hari kerjanya.

5

Gunakan statistik pemasaran atau data objektif lain untuk menggambarkan populariti produk salun syarikat anda. Kemukakan pemilik salon dengan data harga dan cadangan harga jualan runcit untuk barisan produk anda. Ini membantu meletakkan nilai produk kepada perspektif pemilik salon. .

6

Tutup penjualan. Sekiranya pelanggan bersedia membeli produk, daftarlah. Sekiranya mereka masih tidak pasti, tinggalkan mereka dengan beberapa sampel lagi untuk dicuba dan beritahu mereka bahawa anda akan menindaklanjutinya dalam beberapa hari.

7

Susulan dengan pelanggan. Tanya adakah dia berpuas hati. Sekiranya tidak, bertindak segera untuk mengatasi sebarang masalah yang ada dalam kuasa anda untuk melakukannya. Sekiranya pelanggan belum membeli produk anda, cuba lagi. Panggilan jualan lain dan sampel produk tambahan boleh membantu. Sekiranya anda dibenarkan untuk melakukannya, tawarkan potongan untuk menarik pemilik salun untuk mencuba produk anda.