Cara Membuat Kaleidoskop pada Projektor Overhead

Projektor overhead lama yang duduk di dalam almari masih mempunyai beberapa helah di lengan bajunya. Dengan menggunakan piring kaca yang dipenuhi dengan air dan minyak berwarna, anda dapat memproyeksikan pertunjukan cahaya yang berpusing, berubah, dan berwarna yang dapat merangsang persembahan seterusnya atau pelancaran produk anda agar kelihatan seperti konsert rock. Panas dari lampu projektor overhead memanaskan minyak dan air. Menggerakkan piring kaca atau mengaduk cecair menghasilkan pelbagai bentuk dan corak seperti kaleidoskop yang sentiasa bergerak.

1

Campurkan warna dalam bekas berasingan dari projektor overhead. Tambahkan pewarna makanan berasaskan air beberapa tetes sekaligus ke air. Air akan menjadi warna latar belakang, jadi jaga agar lebih ringan.

2

Tambahkan pewarna makanan berasaskan minyak ke minyak mineral. Pewarna makanan berasaskan minyak digunakan dalam pembuatan gula-gula untuk gula mati yang tidak akan menerima pewarna berasaskan air. Minyak mineral sangat sesuai untuk kelikatan dan warnanya yang jernih. Anda juga boleh menggantikan minyak bayi, tetapi aroma tambahannya mungkin tidak menyenangkan.

3

Letakkan pinggan bening pada projektor overhead dan hidupkan. Sebaik-baiknya pinggan ini mempunyai bahagian bawah yang nipis dan rata yang tidak akan terlalu banyak menyimpang cahaya. Muka jam lebih disukai daripada hidangan penaik kerana ketelusan bahan.

4

Potong kertas untuk menutup bahagian projektor overhead yang tidak ditutup oleh pinggan. Ini akan mengasingkan gambar kaleidoskop dan menjadikan kesannya lebih jelas.

5

Masukkan air berwarna ke dalam pinggan hingga menutupi bahagian bawah. Kemudian, perlahan-lahan masukkan minyak berwarna. Tunggu lampu memanaskan campuran - kira-kira lima minit.

6

Kacau air dan minyak dengan memutar pinggan di tempatnya atau dengan mengesannya menggunakan perkakas. Sekiranya anda ingin jejaknya kurang kelihatan, gunakan peralatan kaca jernih untuk menelusuri campuran tersebut.