Seni Menjual Kek

Sebagai pembuat roti, anda bukan hanya juruteknik dan tukang bebas, tetapi juga jurujual yang mesti bergerak untuk memindahkan barang dagangannya dari rak. Membangun perniagaan kek memerlukan seni yang lembut untuk membuat orang menginginkan - dan, akhirnya, membeli - kek anda, bukan hanya mengagumi mereka.

Menangani Ketakutan Pelanggan

Sebagai pembuat roti, anda mungkin menyangka bahawa tugas anda berakhir apabila kek keluar dari oven. Namun, untuk menjual kek tersebut, khususnya kepada pelanggan yang tidak sabar seperti pengantin, anda perlu menjadi pegangan tangan dan meyakinkan mereka bahawa kek mereka tidak akan menjadi bencana. Retail Bakers of America menyenaraikan tiga ketakutan yang dimiliki oleh pengantin mengenai kek mereka: kek itu tidak akan kelihatan seperti yang mereka minta, akan terasa tidak enak dan tidak akan muncul pada waktu yang ditentukan. Buatlah titik awal untuk mengatasi masalah ini dari awal dan mengurangkan ketakutan semasa persembahan penjualan anda.

Bentuk Perikatan

Kolaborasi adalah nama permainan menjual kek, dan untuk dapat menjaringkan jaring anda melalui pelbagai kemungkinan menjana penjualan kek, anda harus menghubungi kelab negara, gereja, katering, jurugambar, perancang acara - sesiapa sahaja dalam perniagaan perayaan. Tetapi jangan hadkan diri anda kepada orang industri. Anda tidak pernah tahu siapa yang mungkin memerlukan kek. Reka kad perniagaan yang menggoda yang membuat orang lapar akan kek anda, kemudian berikan kad tersebut pada bila-bila masa.

Mengkhususkan

Buat ceruk untuk diri anda sendiri Jadilah "pengantin kek perkahwinan" atau "wanita yang membuat kek papan catur." Jangan menjadi jack-of-all-trade ketika datang ke kek. Lebih baik menjadi ahli dalam satu teknik dan membangun bisnis Anda berdasarkan itu, menasihati Retail Bakers, dan bukan pengusaha dalam setiap jenis teknik. Mengabdikan diri kepada niche membuat anda menjadi orang yang senang untuk melihat gaya atau ciri kek tertentu. Jadikan ini sebagai tuntutan terkenal, dan bina teknik baru di sekitarnya.

Pakej dan Paparan

Sentuhan kecil seperti pembungkusan dapat membuat perbezaan antara keperluan fungsional dan alat penjualan. Money Magpie mengatakan bahawa pita murah sangat membantu meningkatkan penampilan kek. Simpan kek anda dalam bungkusan yang jelas sehingga kek itu dapat dilihat oleh orang yang melihatnya, cadangkan pembekal pesta Party Works. Tambahkan label hiasan ke dalam bungkusan dengan perincian kedai roti anda supaya orang lain dapat menghubungi pembuat roti yang membuat kek yang sangat menarik.