Kaedah Penyampaian Maklumat Perakaunan

Menjalankan perniagaan tanpa pemahaman yang kukuh mengenai maklumat perakaunan yang relevan adalah seperti melakukan perjalanan baru tanpa peta: Ini bukan idea yang baik. Penyata kewangan memberikan peta jalan perjalanan perniagaan dengan menyaring maklumat perakaunan yang diperlukan untuk membuat keputusan yang tepat. Walau bagaimanapun, seperti peta topografi tidak akan sangat berguna bagi seseorang yang merancang perjalanan darat merentas desa, anda perlu mempunyai penyata kewangan yang tepat untuk pekerjaan tersebut.

Penyata pendapatan

Penyata pendapatan adalah kaedah memotong dan mengejar maklumat perakaunan dengan cara yang menunjukkan betapa menguntungkan perniagaan atau tidak. Penyata kewangan ini menyenaraikan pendapatan dan perbelanjaan secara kronologi dan menunjukkan berapa banyak keuntungan yang akan dijana oleh perniagaan setelah perbelanjaan ditolak dalam jangka masa yang ditetapkan. Walaupun kaedah penyampaian maklumat perakaunan ini memberikan data yang berharga, Pentadbiran Perniagaan Kecil memberi amaran bahawa ia dapat mengatasi kekurangan serius dalam perniagaan, seperti aliran tunai yang tidak mencukupi.

Penyata imbangan

Neraca memberi gambaran ringkas mengenai keadaan kewangan syarikat sebagai penganalisis perniagaan. Mereka menawarkan maklumat terperinci mengenai aset, liabiliti dan nilai bersih perniagaan pada satu-satu masa. Aset merangkumi apa sahaja perniagaan yang dimiliki atau dihutang, seperti wang tunai, inventori dan pembayaran yang dihutang oleh pelanggan. Liabiliti merangkumi semua kewajipan kewangan semasa syarikat, termasuk hutang, perbelanjaan dan akaun yang perlu dibayar. Neraca tunggal syarikat mungkin menimbulkan lebih banyak pertanyaan daripada jawapan, tetapi kajian mengenai perubahan dalam kunci kira-kira dari satu hari ke hari yang lain mendedahkan maklumat berharga mengenai masa depan kewangan syarikat.

Penyata aliran tunai

Seperti kebanyakan perkara dalam hidup, masa sangat penting dalam perniagaan. Tidak ada gunanya mengetahui bahawa anda boleh menjual produk anda dengan keuntungan besar jika anda tidak mempunyai wang tunai untuk mengisi semula inventori anda. Penyata aliran tunai membolehkan anda mengawasi sama ada syarikat menjana wang tunai dan berapa banyak. Dengan maksud itu, ia memberikan maklumat yang serupa dengan penyata pendapatan. Perbezaannya ialah penyata aliran tunai memberikan maklumat mengenai jangka masa transaksi-ke-transaksi, yang membolehkan anda melihat dengan tepat berapa banyak wang yang dibuat perniagaan, bukan hanya keuntungan keseluruhannya.

Ekuiti Pemegang Saham

Penyata ekuiti pemegang saham mencatat maklumat yang serupa dengan kunci kira-kira tetapi menyusun semula maklumat perakaunan untuk menunjukkan nilai bersih syarikat kepada pemegang saham. Ini dilakukan dengan menolak liabiliti perniagaan dari asetnya. Hasilnya mewakili bahagian pemilik syarikat dalam pembiayaan aset perniagaan. Kajian yang teliti mengenai penyata ekuiti pemegang saham syarikat membolehkan anda menilai keuntungan perniagaan kepada pemiliknya berhubung dengan wang yang mereka laburkan di dalamnya.