Proses Dalaman untuk Jual Beli

Upselling adalah teknik penjualan yang digunakan syarikat untuk meningkatkan nilai dan keuntungan penjualan asal. Wakil penjualan bertujuan untuk meyakinkan pelanggan untuk membeli versi produk yang lebih mahal atau membeli produk atau perkhidmatan tambahan yang melengkapkan pembelian asal. Contoh penjualan yang lebih baik termasuk meyakinkan pelanggan untuk meningkatkan produk menjadi satu dengan spesifikasi yang lebih tinggi, memberikan jaminan lanjutan pada pelanggan pada produk, atau mengesyorkan aksesori untuk produk tersebut.

Portfolio

Untuk membantu wakil jualan mengenali peluang, buat portfolio produk dengan produk, aksesori dan perkhidmatan berkaitan yang sesuai untuk penjualan. Terbitkan portfolio sebagai dokumen atau halaman selamat di intranet anda. Sekiranya anda mengendalikan sistem pengurusan hubungan pelanggan, satukan portfolio dengan rekod pelanggan dalam sistem.

Latihan

Wakil jualan bukan satu-satunya pekerja yang mempunyai peluang untuk menjual. Ejen pusat panggilan dan kakitangan perkhidmatan pelanggan sentiasa berhubung dengan pelanggan. Mereka mungkin melihat peranan mereka sebagai pasif, menangani pertanyaan dan permintaan daripada menjual kepada pelanggan, jadi penting untuk menekankan peluang yang mereka miliki. Kembangkan program latihan untuk membiasakan pasukan dengan portfolio peningkatan dan teknik untuk penjualan yang berjaya.

Galakan

Galakkan pekerja untuk menjual dengan menjalankan skim insentif atau bonus. Terangkan mengapa penjualan juga dapat meningkatkan kepuasan pelanggan dengan memberi faedah tambahan kepada pelanggan terhadap pembelian asalnya. Jaminan tambahan, misalnya, memberi ketenangan kepada pelanggan bahawa mereka tidak akan menanggung kos pembaikan yang mahal. Serta meningkatkan kepuasan, jaminan yang diperpanjang juga dapat memperkuat kesetiaan pelanggan, meningkatkan peluang untuk pendapatan jangka panjang.

Pengurusan

Selain mendorong pekerja untuk melakukan penjualan, anda juga mesti memantau dan menguruskan proses penjualan. Memberi garis panduan kepada pekerja yang menekankan pentingnya mengekalkan kepercayaan pelanggan. Pekerja tidak boleh menggunakan teknik laku keras untuk menambah penjualan asal. Walaupun objektif utama penjualan adalah untuk meningkatkan pendapatan, teknik tekanan tinggi dapat mengasingkan pelanggan, menyebabkan pembelotan pelanggan dan kerosakan jangka panjang pada pangkalan pelanggan.

Automasi

Sekiranya anda telah memasang perisian pengurusan hubungan pelanggan, minta pasukan teknologi maklumat anda untuk menyatukan kemudahan untuk mendorong staf penjualan dengan peluang yang sangat baik. Penyelesaian komersial tersedia yang menggunakan catatan pelanggan dan sejarah pembelian untuk meramalkan peluang penjualan individu dan meminta kakitangan ketika mereka menghubungi pelanggan tertentu. Automasi dapat meningkatkan kemungkinan kejayaan dan meningkatkan produktiviti penjualan.

Laman web

Menjual produk secara dalam talian juga memberi anda peluang untuk menjual. Apabila pelanggan telah memesan produk, hantarkan e-mel yang mengucapkan terima kasih atas pesanan mereka dan cadangkan produk atau perkhidmatan berkaitan yang mungkin menarik. Tawaran untuk memasukkan item tambahan dalam penghantaran asal tanpa caj penghantaran tambahan. Sekiranya anda mempunyai sistem e-dagang yang lebih canggih, sertakan arahan automatik, seperti "untuk memanfaatkan pembelian secara maksimal, anda mungkin juga berminat dengan produk x atau perkhidmatan y."