Cara Menetapkan Respons Auto di Gtalk

Pemesejan segera bukan sekadar cara untuk remaja membuang masa. Sekiranya anda meletakkan perkhidmatan pesanan Google Talk Google, di komputer syarikat anda, maka anda membuat kaedah yang cepat dan berkesan bagi pekerja untuk berkomunikasi dan bekerjasama di seluruh pejabat. Namun, jika anda akan menjauh dari komputer anda atau terlalu sibuk untuk bertindak balas, anda tidak mahu pekerja anda menunggu jawapan pada mesej yang tidak akan datang untuk sementara waktu. Dalam situasi ini, anda boleh menetapkan mesej jauh yang secara automatik akan memberi respons kepada sesiapa sahaja yang menghantar mesej melalui Gtalk kepada anda.

1

Klik segitiga terbalik tepat di sebelah kanan status semasa anda, yang terletak di bawah nama anda.

2

Klik pada baris "Mesej Custom" yang mempunyai bulatan merah di sebelahnya dari menu drop down yang muncul di bawah segitiga.

3

Taipkan mesej yang anda mahu Google Talk hantar kembali secara automatik kepada sesiapa sahaja yang menghantar mesej kepada anda di medan teks di bawah nama anda, kemudian tekan "Enter." Google Talk menyimpan tindak balas automatik ini, jadi jika anda ingin menggunakannya lagi, anda boleh memilihnya sekali lagi dengan mengklik pada segitiga terbalik.