Apakah Peraduan Salon yang Baik untuk Dijalankan untuk Pekerja?

Pertandingan memotivasi pekerja untuk meningkat dalam bidang seperti penjualan, perkhidmatan pelanggan dan penjualan. Sekiranya pendandan rambut anda memerlukan motivasi untuk memenuhi standard anda, aturkan pertandingan salon berdasarkan pertandingan persahabatan. Aspek yang menghiburkan dalam peraduan sering menjadikannya lebih memotivasi daripada sekadar mengganggu stylist anda untuk menjual lebih banyak.

Tujuan

Sebelum anda menentukan perincian pertandingan salon, anda perlu menentukan tujuan anda. Peningkatan penjualan selalunya merupakan hasil yang diinginkan untuk peraduan dalam industri runcit. Ini mungkin datang dalam bentuk penjualan produk yang lebih tinggi, melakukan lebih banyak perkhidmatan pada setiap pelanggan atau menarik pelanggan baru. Anda mungkin mahu meningkatkan perkhidmatan pelanggan yang disediakan oleh salun. Gunakan kad komen pelanggan sebagai kaedah untuk mengukurnya dalam pertandingan.

Struktur

Susun pertandingan supaya semua pekerja berpeluang berpartisipasi dan menang. Konsep ringkas untuk peraduan ini memudahkan anda mengesan. Pekerja salun mempunyai pemahaman yang lebih baik tentang apa yang perlu mereka lakukan untuk menang dan mungkin bekerja lebih keras untuk mendapatkan hadiah. Pilihan paling mudah adalah memilih pemenang berdasarkan siapa yang mempunyai jumlah tertinggi, terutama jika pertandingan anda berdasarkan penjualan. Sebagai contoh, teruskan jumlah berapa banyak yang dimiliki setiap stylist dalam penjualan produk untuk menentukan pemenangnya. Untuk mendorong persahabatan dengan pekerja anda, bahagikan staf menjadi pasukan yang bersaing bersama. Pasukan dengan nombor terbaik bersama-sama menang.

Ganjaran

Hadiah untuk pertandingan perlu cukup menarik untuk mendorong penyertaan yang bersemangat. Pilihan yang berpatutan adalah dengan memberikan kad hadiah kepada perniagaan tempatan. Pertimbangkan restoran, kedai atau spa tempatan jika salun anda tidak menawarkan perkhidmatan yang luas seperti rawatan muka dan urutan. Hadiah berjimat cermat yang lain adalah memberi hadiah percutian tambahan kepada pemenang. Bonus tunai hampir selalu memberi motivasi. Berikan bonus tunai dalam jumlah lulus untuk tempat pertama, kedua dan ketiga dalam pertandingan.

Petua

Pastikan pekerja sentiasa diperbarui mengenai jumlah pertandingan yang sedang berlangsung sehingga mereka mempunyai idea tentang kedudukan mereka. Kemas kini yang kerap membantu memotivasi pekerja kerana mereka dapat melihat pesaing terdekat mereka dan mengetahui berapa banyak yang perlu mereka perbaiki untuk mengambil alih tempat pertama.