Kelebihan Gaji & Deposit Langsung

Daripada 52.4 juta penerima Jaminan Sosial, 87.8 peratus menerima pembayaran melalui deposit langsung, menurut statistik simpanan dan cek langsung Pentadbiran Keselamatan Sosial untuk bulan September 2010. Oleh kerana banyak kelebihan simpanan langsung, majikan sering mendorong pekerja untuk mendaftar untuk mendapatkannya .

Kemudahan

Deposit langsung adalah kaedah elektronik untuk membayar seseorang atau mengkreditkan akaun banknya. Secara khusus, majikan memindahkan gaji pekerja terus ke akaun banknya setiap hari gaji. Ini menjimatkan masa dan wang pekerja yang dibelanjakan secara fizikal untuk menunaikan cek gaji di bank. Ia juga dapat membuatnya lebih produktif di tempat kerja kerana dia tidak perlu meminta cuti untuk pergi ke bank.

Deposit langsung juga memberi faedah kepada majikan. Setelah pekerja melengkapkan borang yang diperlukan untuk mendaftar ke perkhidmatan, seperti menyatakan akaun bank dan nombor peruteannya, wakil gaji memasukkan maklumat tersebut ke dalam perisian gaji. Selepas itu, sistem membayar pekerja secara automatik. Proses ini menghilangkan perlu membeli, menandatangani dan mel cek kertas. Sekiranya negeri memerlukan majikan memberikan gaji pekerja, perisian gaji menghasilkan gaji tetap. Pekerja yang dibayar melalui cek langsung mesti menerima gaji mereka pada hari gaji. Tetapi mereka boleh menunggu gaji mereka, sekiranya berlaku kelewatan.

Boleh dipercayai dan selamat

Menurut MSN Money, deposit langsung selamat, cepat dan boleh dipercayai. Semasa proses pembayaran gaji, wakil gaji membuat fail deposit langsung untuk tempoh pembayaran. Dia menghantar ke fail secara elektronik ke bank. Kemudian, dia memanggil bank untuk memastikan fail diterima dengan betul. Proses ini menghadkan kemungkinan cek hilang, dicuri atau dipalsukan. Pembayaran deposit langsung biasanya diperlukan. Terutama, jika hari gaji jatuh pada hari cuti atau hujung minggu, dana deposit langsung biasanya tersedia pada hari perniagaan sebelumnya.

Memudahkan Pendamaian / Pemprosesan

Deposit langsung menjadikan pendamaian lebih mudah. Cek kertas memerlukan penyesuaian masing-masing setiap cek yang dikeluarkan untuk tempoh pembayaran. Penyata deposit langsung menunjukkan jumlah keseluruhan untuk tempoh pembayaran. Sekiranya perlu, wakil perakaunan dapat memeriksa log deposit langsung, yang menunjukkan setiap transaksi. Deposit langsung juga memudahkan proses pembayaran gaji. Tidak ada pemeriksaan kertas untuk dicetak dan ditandatangani; oleh itu, terdapat sedikit jejak kertas. Ini mengurangkan kekeliruan semasa pemprosesan dan kemungkinan kertas kerja hilang atau salah tempat.

Membolehkan Pengurusan Wang

Deposit langsung membolehkan pekerja mengawal ke mana deposit mereka pergi. Pekerja boleh memperuntukkan bahagian tertentu dari gajinya untuk masuk ke dalam akaun bank yang berbeza. Sebagai contoh, dia boleh memasukkan 50 peratus gajinya ke dalam akaun cek biasa dan 50 peratus sisanya ke dalam simpanannya. Deposit langsung membantu pengurusan wang dan penganggaran. Sebagai contoh, pekerja boleh memperuntukkan sebahagian gajinya ke akaun bersama yang dia kongsi dengan pasangannya untuk perbelanjaan rumah tangga. Untuk menghentikan pilihan ini, dia hanya melengkapkan borang syarikat yang diperlukan untuk membatalkan akaun masing-masing.