Hadiah Barangan Iklan Teratas

Hadiah pengiklanan yang berkualiti dapat meningkatkan muhibah dan pengiktirafan jenama, mewujudkan permintaan untuk produk dan meningkatkan kesetiaan pelanggan. Hadiah mesti berguna dan relevan dengan syarikat anda dan produk / perkhidmatannya serta mempunyai pengecam jenama yang kelihatan. Ini juga meningkatkan tujuan anda menjadi unik. Walau bagaimanapun, sebelum melabur dalam pemberian iklan, tentukan tujuan dan objektif anda, pulangan pelaburan yang anda mahukan dan bagaimana anda akan mengukur keberkesanan kempen.

Pameran perdagangan

Pada pameran dagang dan acara promosi lain, sasarkan hadiah untuk penonton. Ia mestilah senang dipamerkan dan dibawa. Pemberian hadiah yang sangat berkesan berbeza dengan yang lain pada majlis itu. Contoh popular termasuk pen, magnet, rantai kunci dan beg kanvas. Pilihan yang menonjol termasuk kemeja-T berjenama, cawan perjalanan atau lengan cawan kopi yang mengandungi nama, logo dan maklumat hubungan syarikat anda. Sekiranya anda mengedarkan sesuatu yang lebih berharga, pertama dapatkan maklumat hubungan pelanggan, kemudian berikan item tersebut.

Pejabat

Sebilangan besar pemberian pejabat disesuaikan dengan pelanggan semasa. Sekali lagi, masukkan nama dan logo syarikat anda pada item tersebut dan pastikan item itu dapat dilihat dengan jelas. Objektifnya meliputi menjaga atau meningkatkan kepuasan dan kesetiaan pelanggan, meningkatkan muhibah dan meningkatkan pendedahan syarikat anda ketika pelanggan menggunakan item tersebut. Hadiah pejabat yang popular termasuk notepad pasca, kalendar bermusim dan gula-gula atau pelekat berjenama untuk anak-anak. Anda mungkin ingin mempersembahkan item itu secara peribadi setelah menyelesaikan penjualan, bukan hanya membiarkan kumpulan terbuka untuk pelanggan. Mengawal pengedaran akan menambahkan sentuhan peribadi sambil membantu mengurangkan kos.

Surat Terus

Pemberian surat terus mestilah kecil, padat, tertutup rapat dan lebih disukai ringan untuk membantu mengurangkan kos. Biasanya ini adalah contoh produk seperti ubat gigi, syampu atau bijirin. Sampel harus cukup besar untuk memberi peluang kepada pelanggan untuk mengalaminya; jika mereka dibiarkan menginginkan lebih banyak, sampel itu berjaya. Idea lain untuk pemberian surat terus termasuk kad gores dan menang; sijil hadiah atau kad rebat; dan baucar untuk potongan produk atau perkhidmatan anda.