Bolehkah Pemilik Tunggal Meninggalkan Perniagaan kepada Seseorang?

Perniagaan hak milik tunggal mati dengan pemiliknya dan tidak boleh diserahkan kepada orang lain. Dengan andaian bahawa kehendak anda menentukan keinginan anda untuk penjualan atau pemindahan aset perniagaan tidak dipertandingkan, pelaksana harta tanah atau pentadbir anda boleh menjual atau memindahkan aset milik tunggal. Aset tersebut akan dianggap sebahagian daripada nilai keseluruhan harta pusaka anda, dan cukai warisan - yang berpotensi mengejutkan - perlu dibayar sebelum aset dapat dipindahkan.

Perancangan Harta Tanah

Mengembangkan strategi untuk apa yang berlaku pada aset anda dan menyusun kemahuan untuk menentukan keinginan anda semasa anda meninggal dunia adalah sangat penting terutama jika anda ingin perniagaan pemilik tunggal yang anda bina, dan yang mungkin dapat menyokong keluarga dan pekerja anda, untuk terus maju dan berkembang maju setelah anda mati. Aset peribadi dan aset perniagaan anda sebagai hak milik tunggal akan digabungkan bersama; jangkakan apa yang orang lain perlu bayar dalam cukai warisan atas apa yang anda tinggalkan. Bangunlah hubungan dengan pakar perancangan harta tanah yang baik dan tinjau kehendak anda setiap kali terdapat perubahan ketara terhadap kewangan peribadi anda atau perniagaan anda.

Tanggungjawab Pemilik Perniagaan Baru

Selain harus membayar cukai warisan atas aset perniagaan yang anda tinggalkan, orang yang anda tentukan untuk mengambil alih perniagaan anda juga harus melipat aset yang diperoleh ke dalam perniagaan yang ada atau yang baru; dia tidak dapat menggunakan perniagaan anda setelah kematian anda. Segala perjanjian undang-undang yang bergantung pada syarikat anda untuk menjalankan perniagaan harus dirundingkan semula oleh pemilik baru. Sekiranya pelaksana atau pentadbir harta tanah anda perlu mencairkan atau memindahkan aset perniagaan anda, pastikan ada dana yang mencukupi untuk yuran yang berkaitan dan ikuti perbelanjaan sehingga pemindahan selesai dan harta tanah anda dibebaskan.

Harta Intelek

Aset harta intelek - seperti paten, hak cipta dan tanda dagang - tidak dapat dipisahkan. Anda boleh menentukan bagaimana anda mahu aset monetari dibahagikan mengikut kehendak anda, tetapi anda tidak boleh memperoleh setengah paten. Sekiranya hak milik tunggal anda bergantung pada harta intelek atas nama anda dan anda tidak melakukannya secara khusus kepada orang atau syarikat tertentu, setiap pewaris dengan tuntutan harta tanah anda akan mendapat salinan yang tepat. Terutama dalam situasi yang dipertikaikan atau bermusuhan, ini boleh menjadikan harta intelek tidak bernilai.

Susun semula Hak Milik Anda

Berunding dengan profesional undang-undang dan undang-undang untuk melihat sama ada menyusun semula hak milik tunggal anda ke dalam syarikat yang sangat rapat masuk akal untuk keadaan anda. Syarikat menjadi entiti yang berasingan dan boleh terus beroperasi apabila anda mati. Ia boleh membuat kontrak dan memegang harta intelek. Anda boleh menjadikan diri anda pemegang saham utama dan mengambil peranan apa sahaja yang anda mahukan dalam syarikat. Anda boleh meninggalkan minat anda terhadap syarikat itu kepada sesiapa sahaja yang anda pilih semasa mati. Harta pusaka anda akan dikenakan cukai berdasarkan nilai bahagian syarikat anda.

Pertimbangan

Anda benar-benar tidak dapat mengambil wang dengan anda ketika anda mati, dan ada banyak yang boleh dikatakan kerana mati pecah. Jelas sekali, anda ingin membiarkan diri anda cukup untuk hidup, tetapi memindahkan perniagaan dan aset peribadi anda sebelum anda mati menjimatkan cukai warisan, memberi anda keseronokan melihat hadiah anda membuatnya ke tangan kanan dan dapat menyelamatkan bertengkar selama bertahun-tahun di antara mereka yang tertinggal untuk bertengkar atas pertandingan mengikut kehendak anda.